tisdag 25 augusti 2015

Minsk by night

Dans till orkester vid kyrka
Efter en mycket varm dag i Minsk där vi mest gått omkring och nojat över vad man får fotografera och inte (och sedan fotat allt ändå utan att bli arresterade) samt med nöd och näppe undvikit att shoppa ihjäl oss i en enorm underjordisk galleria under stadens enorma Leninstaty (undrar vad han hade tyckt om all kommers under fötterna) är det dags att undersöka Minsks nattliv. Inleder kvällen med carbonaratestet. Det är inte så underligt som det låter. Jag beställer en pasta carbonara helt enkelt, och den lokala restaurangen vid vårt hotell får godkänt. Portionen är liten men naggande god med smakrikt sidfläsk.
Grand café
Att hitta nöjesliv i en främmande stad kan ibland vara något av en utmaning men här snubblar vi nästan med en gång in på en bargata med sydeuropeisk känsla. Restaurangborden fyller gatan på det ena stället. På andra röks det vattenpipa i bekväma fåtöljer. Det dansas till livemusik av olika slag på ett par olika ställen. Vi är ute efter en bar på en vind som vi läst om i guideboken. När vi hittar den är det inte fullt lika bohemiskt som det låter. Nybyggt och toppfräscht som allt annat. Trendiga ungdomar trängs på ett litet trädäck med fin utsikt. Vi dricker screwdriver i små dricksglas för 35 kronor.Nästa stopp blir en resa tillbaka i tiden till eleganta Grand café där vänliga vitklädda kypare serverar cigarrökande män i baren. Vi har ju passerat EU:s yttre gränser så det där med rökförbud gäller inte här. Inte heller euron. Det är vitryska rubel med en himla massa nollor som gäller, precis som lire och pesetas och allt vad det hette i sydeuropa innan EU. Ta bort tre nollor och dela med två är regeln. 100.000 rubel är alltså 50 kronor.
Ninna på barjakt i några av de mysigare kvarteren
Vårt hotell har rekommenderat rockbaren TNT som dessutom ligger på bekvämt avstånd så det är dit vi styr stegen efter den rökiga lyxbaren, trots att rock egentligen är varken Ninnas eller min favoritmusik. Vid det här laget har klockan passerat midnatt och jag börjar bli hungrig efter den lilla carbonaran. Högst överraskande visar det sig att det på denna rustika rockbar, mitt i natten, serveras vad som mycket väl kan vara östeuropas bästa kycklingsoppa. Snyggt upplagt med frasigt vitlöksbröd vid sidan om, för 30 kronor. Nöjda och glada trots något skränig men entusiastisk livemusik gör vi ett sista stopp på restaurangen där vi började. Att den ligger mitt emot vårt hotell och har en uteservering och är öppen 24/7 måste ju premieras.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar