söndag 22 februari 2015

Jag extraknäcker som utredare

Det är nu drygt en vecka sedan rulltrapporna på Stockholms mest (av mig i alla fall) trafikerade t-banestationer stängdes av. ”Okej, de är väl snart igång igen” är ens första tanke. Men man slår snart den tanken ur hågen och minns att vi ju bor i Sverige och att när någon nämner ordet ”utredning” är det lika med att ”det här kan ta precis hur lång tid som helst”. Är det dessutom något som har med säkerhet, byggande eller infrastruktur att göra kommer det hela att pågå in absurdum och självklart kosta fantasisummor. Så istället traskar man på där i de alltmer grusiga och potentiellt livsfarliga trapporna (är de verkligen säkrare bara för att de står still?) och tänker att det är utredningar man borde jobba med. Sitta i expertgrupper och granska överklaganden. Hur många miljarder per år går inte till denna yrkesgrupp?
Bra och billigt Slussenförslag! (från DN-programmet Viktors val)
År 2004 kom man fram till att man var tvungen att bygga om Slussen. Elva år senare har vi troligen ännu många år av överklaganden och utredningar framför oss innan första spadtaget tas. Jag skulle kunna satsa en slant på att vi kommer att se den första dödsolyckan på grund av att delar av den fallfärdiga Slussen rent fysiskt trillar ner på nån innan vi ser en byggstart. Någon som sätter emot?

För att ta ett annat exempel läste jag nyss i Södermalmsnytt att alla turer kring det eventuella byggandet av ett hus på Plankans innergård, som har överklagats i alla möjliga och omöjliga instanser, so far har kostat över 18 miljoner! Utan att en enda liten tegelsten har lagts på en användbar plats. Man kanske borde ha delat ut de där pengarna till de boende istället. Kanske det inte hade blivit så många överklaganden. Bara en tanke…

Hur orkar alla överklaga allt hela tiden, och hur orkar politikerna bestrida alla överklaganden? Kan inte alla berörda bara komma överens från början? Bra info till folket och sen en liten folkomröstning innan varje byggstart. Om inget ändras och en majoritet är för projektet ifråga så börjar man bygga och skippar det där med utredningar och överklaganden. (Är majoriteten mot får de ansvariga komma fram med något bättre förslag.) Finns det ingen instans för oss som vill göra motsatsen till att överklaga? Ett kontor dit man kan skicka arga lappar av typen ”men bygg XX nu då för i helvete! Vad väntar ni på” Och sätt igång rulltrapporna nån gång. Det är bra mycket troligare att någon kommer att snubbla och slå ihjäl sig alternativt få en hjärtattack av ansträngningen, eller bli nertrampad vid en eventuell utrymning, än att någon skulle fastna i trappen igen. Så, där har ni er utredning! Kan jag få en miljon nu tack?

1 kommentar:

  1. Underbart skrivet. Kunde inte ha sagt det bättre själv :)
    // Jenny

    SvaraRadera