måndag 16 februari 2015

Alla hjärtan, inte bara parhjärtan

Jag är en stor förespråkare för alla kommersiella högtider. Har full förståelse för att affärerna vill ha flera försäljningstoppar än jul. Sen finns det ju alltid för och nackdelar: Halloweengrejer är per definition inte estetiskt tilltalande (apropå det åt jag faktiskt ugnsbakad pumpa härom veckan. Riktigt gott!) och det här med semlor i januari kan inte vara bra för folkhälsan… Men alla hjärtans dag är i grunden en bra idé. Hjärtformade grejer och fina blommor kan man aldrig få för mycket av. När jag var liten firade vi det alltid som en familjehögtid med hemritade kort och gulliga små presenter. Dock är jag lite orolig att den anglosaxiska ”par-hets”-traditionen nu börjar ta överhanden på denna kärlekens dag. Det är inte bra för svenskar, som så lätt får ångestpåslag av att inte passa in i rådande mall. I detta fall är mallen att man ska ha en dejt, alternativt en superromantisk kväll med sin partner.
Gatorna var strösslade med ”romantiska” par när jag i godan ro var på väg till en trevlig Valentin-/födelsedagsfest i lördags. Det var KÖ in till vissa restauranger. Inte alls stelt att sitta där inklämd med hundra andra mer eller mindre lyckliga par som också har panikbokat ett bord och panikköpt rosor på Pressbyrån… Brr. När jag var singel hade vi olika teorier om detta att gå ut på Alla hjärtans dag. Oftast kom vi fram till att det hade den fördelen att de som var ute och festade denna dag i alla fall var garanterat singlar.

Befinner man sig i anglosaxiska omgivningar kan man säkert få en panikdejt vare sig man vill eller inte. Som när jag och en väninna var på semester på en övervägande kanadensisk resort i Dominikanska republiken för en massa år sedan. Första dan träffade vi på ett par killar som gick på samma universitet som vi (vi pluggade i Toronto då). De undrade om vi ville gå ut och äta med dem på onsdagen. Kan ju vara trevligt tyckte vi, men fattade inte riktigt varför de för oss mer eller mindre okända männen (eller snarare pojkarna) ville bjuda på middag så där mitt i veckan. Inte förrän samma dag insåg vi varför: Det var den 14e februari!

Nej, fram för mindre parångest och mer hjärtan och party! Visst är kärlek underbart och värt att firas, men vore det inte roligare att för en gångs skull fokusera på kärlek rent allmänt? Till en eventuell partner, javisst, men också till vänner, familj, bekanta, barn och grannar, ja alla i omgivingen som behöver ett leende och en kram. Den man lever med eller dejtar behöver väl ändå uppmärksamhet (och kanske till och med en middag och present) mer än bara en dag om året?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar