söndag 27 juli 2014

Vacker ö för alla smaker

Just hemkommen från Sveriges mest osvenska resmål: Gotland. Av någon anledning famlar man alltid efter passet när man ska dit, och sen kommer man på sig. De må kännas exotiskt och ligga oländigt till men det är ändå Sverige.
Till er som av någon anledning ännu inte varit där finns bara en sak att säga: Åk! Men kom ihåg att ”planering är silver, boka är guld”. Trevligast och billigast blir det om man bokar boende ett halvår eller mer innan. Då kan man få tag på de bästa lägenheterna eller stugorna. Bästa och billigaste sättet att ta sig dit är att boka flyg några månader innan och hyra bil på plats. Men tar man bara en hotellhelg och är beredd på okristig nattbåt eller dyra flyg går det att vara spontan också.
Det roliga med Gotland, och något som säkert bidrar till den goda stämningen, är att det finns något för alla; från minsta bebis till skröpligaste åldring. Uppstyrda aktiviteter, sporter, lekar eller spontana naturupplevelser. Museer, utställningar, kultur. Trendiga caféer, traditionella konditorier, restauranger, snabbmat, barer, klubbar, ölhak.
Då årets Gotlandsresa bara varade i två dar höll vi oss i Visby men bara där finns det mesta för de flesta. Har varit där 7-8 gånger i vuxen ålder men ändå finns något nytt att se varje gång. Man upphör aldrig att fascineras över hur idylliska små gränder och hus det finns, hur många nya små fik som ploppar upp överallt och hur snyggt medeltida ruiner är som bakgrund till det hela. Trots ett annars bra lokalsinne lär jag mig aldrig hitta i Visby, men fördelen med det är att man alltid får se något nytt.
Är det inte bara galet party och skränigt där då? frågar sig kanske vän av ordning. Nja, det finns faktiskt utrymme för alla nivåer av uteliv: En stillsam öl, god middag i solnedgången och hemgång vid tio eller att gå direkt från efterfesten till Kallis (som öppnar kl. 12) och allt däremellan. Vill man bara ha hemaliv och total tystnad kanske det är bäst att söka sig utanför Visby. Är man över 30 och vill träffa stockholmare i sin egen ålder är det vecka 30 som gäller. Då råder en skön mix av partyfolk från 25-50+.

Bad-kö på bryggan utanför Kallis vid stängning kl 18.30
I år provade jag för första gången på det (ö)kända After Beach-partyt på Kallis. Onekligen en upplevelse. Får jag välja prioriterar jag nog en extra timme i solen istället för att dricka ljummen rosé i stekande hetta, men kul att ha testat. Mycket sympatiskt att det delas ut gratis ramlösa till alla gäster. Ja, flaskorna nästan prackas på en. En när man kommer och en när man går, minst. Skönt att slippa betala eller köa för sitt ”varannan vatten”. Och sedan är det obligatoriskt dopp från bryggan utanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar