måndag 7 juli 2014

Oväntat möte i skärgården


Vi har just klarat oss igenom en fredagskväll på Sandhamn, i sällskap av horder av rödflammiga skärgårdsentusiaster. Lite för mycket av den första semesterspriten i kombination med den oväntade solen gjorde att kvällens ansiktsfärg var röd och berusningsgraden hos ö-gästerna något högre än normalt.
Lördagskvällen har jag och pojkvännen mött upp med ett större sällskap och kollat läget på Linanäs Skeppskrog på Ljusterö. Klockan har passerat tio och stämningen på stället är lätt avslagen så vi beslutar att båtledes vända hemåt (till en väns närbelägna landställe, inte in till stan) när en upphetsad man på cykel informerar om att en ”älg eller nåt” setts simma ute på fjärden. Äntligen lite lördagskvällsaction!

Vildsvin i solnedgång
Vi styr mot den simmande varelsen som nu befinner sig en bra bit från land. Har tyvärr ingen kikare eller kamera med zoom. Sällskapet i båten gissar vilt: ”Är det en älg, rådjur, hund, storsjöodjuret?” Horn har den i alla fall inte. Vi glider närmare. Vad det än är vill vi inte skrämma det och orsaka dess drunkning. Än mindre vill vi ha ett panikslaget djur i båten. Till slut kommer vi nära nog för att höra ett ansträngt nöffande och se ett nyfiket tryne vändas mot oss. Det är ett vildsvin! Svinet gör en vid u-sväng och vänder tillbaka mot Ljusterö.
Tydligen inte ovanligt att de ger sig ut och simmar så där men vi hade i alla fall aldrig sett något liknande.

3 kommentarer:

  1. Men, haha! Helt fantastiskt, har aldrig förut sett detta. Älg, ja. Rådjur,ja (fast det är också ovanligt ) mink, bäver, utter - ja. Men vildsvin - nä. Underbart! Vilken härlig twist på en härlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Fantastisk grej, visste ej att de kunde simma!

    SvaraRadera
  3. Håller med ovanstående. Simmande vildsvin verkar inte bra. Hittills fritt från dessa Obelix-delikatesser på "min" ö längre in i skärgården.

    SvaraRadera