Det var inte länge sen som ”mellanrätter” betydde ett
enklare och billigare alternativ till den vanliga huvudrätten på många av
Stockholms krogar. Det kunde vara en sallad, en omelett eller en matig toast.
På senare år har det dock kommit att betyda raka motsatsen: Konsten att sälja
överarbetade matkreationer som i de flesta fall är mindre än en vanlig förrätt
för strax under tvåhundringen. Alltså varken mättande, tillfredsställande eller
prisvärt, om du inte är anorektiker. Det är inget mindre än ett otrevligt otyg
som borde bojkottas, eller åtminstone borde restauranger som ägnar sig åt detta
förses med en tydlig varningstext. Bara de senaste månaderna har jag råkat ut
för det flera gånger: Surfers, Ljunggrens, Brasseriet, för att nämna några. Tidigare
har jag flera hundra kronor fattigare gått hungrig från Mother, Fotografiska
och Farang. Ibland har denna typ av etablissemang dessutom fräckheten att
föreslå att man ska beställa in flera ”smårätter” att dela på. Detta kanske för
att få gästerna att tro att det handlar om någon typ av tapas. Låt mig klargöra
att det gör det definitivt INTE. Det rör sig om rätter av typen korslagd
sparris, nej nu överdriver jag, Oftast är det bara EN sparris som ligger på
tallriken. Hur man delar denna rättvist på två eller flera personer övergår
mitt förstånd. På längden då, eller? Lustiga små knyten (alltså ett per
portion) i buljong är en annan favorit. Lycka till att dela detta på ett
fräscht sätt…
Enda gången denna typ av rätter funkar bra är om man
verkligen inte är hungrig. Som ett exempel åt jag en tidig lunch med en väninna
på Operans Brasseriet i helgen. Vi blev informerade om att rätterna (som kostar
mellan 135 och 225 styck) var mellanrätter och ungefär två stycken motsvarade
en varmrätt. Då jag nyss ätit frukost nöjde jag mig med bläckfisk i buljong, en
mycket god portion på en knapp deciliter. Väninnan valde en rätt till. Men jag
kan meddela att då denna typ av rätter i nyttighetens namn oftast är betydligt mindre mastiga
än en vanlig förrätt blir man inte mätt ens på två, om man nu är hungrig. De
består ju ofta av 90 procent vegetabilier och buljong. Ett par timmar senare
kurrade det betänkligt i våra magar och det blev akutbesök på McDonalds.
Man kan inte låta bli att känna sig som när man klivit in i
en skumtaxi som tar över 1000 spänn för att köra en hem. Uppskörtad. Ska man
behöva punga ut 500-600 kronor, ex dryck och dricks, för att bli någorlunda mätt?
Nej, bojkott kanske är det enda rätta. Om man trots allt råkat hamna på ett av
snålställena får man köra med bojkott ”light”. Le sött, säga att man
bantar/just ätit/haft kräksjukan och nöja sig med en ”mellanrätt” (till priset
av en normal varmrätt på ett normalt ställe) och på vägen hem tillbedja
hamburgerguden. Restaurangernas nya mellanrättskoncept måste vara en lysande
affär för snabbmatskedjorna!