söndag 1 juli 2018

Takbarers diskreta charm

Nu börjar oxveckorna för oss som varken har råd, tid eller lust att ha semester hela juli, som ”normala människor”. Vet av erfarenhet att jag kommer att vara den enda över 40 på bussen imorgon bitti (ja kanske till och med den enda över 30). All ordinarie kontorspersonal är ersatt av entusiastiska sommarpraktikanter. Försöker se det positiva med något mindre trängsel i stan, men turister som inte vet hur man rör sig i t-banan gör att trängseln känns än värre. Som om Stockholms omlopp har drabbats av en mängd små blodproppar. Man får fly till förorterna.

Var på utflykt till Lidingö idag, men får då av den ö-boende väninnan veta att många ställen på Lidingö (liksom Östermalm) stänger ner under sommaren. Alla åker till landet. (Nej, Lidingö är tydligen inte landet.) Söderort är ett säkrare kort. Nytt favorithak är Slakthusets tak, fem minuters promenad från Globen. Bästa kvällssolen! Satt och svettades med en god lammkorv (55 kr) och kall öl fram till halv tio förra veckan. Då gick solen ner över industritaken. Alltid bra musik fram till tresnåret på morgonen. Inga grannar att störa. Trevligt, opretentiöst och god stämning med blandad publik.

Det kan man inte alltid säga om takbarerna inne i stan: TakContinentalUrban Deli. De som man tyvärr alltid rabblar upp när det talas om att gå på takbar. Vad de vinner på instagramvänlig utsikt förlorar de i hjärta. Och vem fasen vill köa för att trängas på ett tak?! Kan varmt rekommendera de mindre och betydligt ödmjukare takhängen på hotell Anglais och Kung Carl istället, om man nu absolut vill stanna innanför tullarna. Nöjer man sig med att stanna på marknivå är Hallwylska på Hamngatan den utan konkurrens vackraste uteserveringen i Stockholm. Man blir magiskt teleporterad till Florens.

Eller så drömmer man sig tillbaka till utlandssemestrarnas takhäng…

Freehand hotels takbar i downtown LA. Kanske världens dyraste irish coffe i pappmugg (ca 180 kr), men det var det värt en kylig februarieftermiddag!
Rock Bottom bryggeri och bar i downtown Chicago. En riktigt typisk aw-bar med glada jobb-gäng och god plockmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar