söndag 11 februari 2018

Inspirerande lista för reseåret 2018

 

Resetidningen Vagabond publicerade härom veckan en mycket inspirerande lista med de bästa resmålen för 2018. 35 favoriter. Ingen har väl tid att bocka av alla, så jag underlättar för er genom att tipsa om mina topp tre beprövade favoriter på hela listan: Tel Aviv (Israel), Georgien och Belize. Alla dessa passar egentligen in i alla kategorier på listan, nästan. Ok, Belize har inga direkta ”städer” värda att besöka, och stränderna i Georgien (främst Batumi) är kanske inte tipp topp, men coola. Men annars: Stränderna i Tel Aviv (se bild), och maten, människorna, arkitekturen! Dykning eller snorkling i Belize, avslutad med färsk hummer eller saftiga burgare på beachen i till exempel San Pedro. Och Georgien är ett enda stort äventyr som man inte går hungrig ifrån. De två förstnämnda är dessutom relativt enkla att flyga till från Sverige. Direktflyg med Norwegian till Tel Aviv, och Georgien tar man sig till via Istanbul, Riga eller Kiev. Har ett par vänner som till och med bilade dit. Det vore verkligen en drömresa!

Topp tre på min egen ”att göra lista” under året är Albanien, Peru och Marocko. Länder som länge varit på tapeten att åka till. I år måste jag göra slag i saken.

Här är listan i sin helhet:

6 bästa länderna: Albanien, Botswana, Schweiz, Bhutan, Indonesien, Peru

8 bästa städerna: Tel Aviv, Granada, Tokyo, München, Boston, Helsingfors, Austin, Aten

5 bästa äventyren: Öluffa i Maldiverna, Vancouver Island (Kanada), The Ghan (Australien), St Helena, Amazonasfloden

6 bästa sol- och baddestinationerna: Sardinien, Tobago, Belize, Koh Pha-Ngan, Bahia (Brasilien), Östra Sri Lanka

5 bästa matresorna: Georgien, Oregon (USA), Istanbul, Kalabrien (Italien), Oaxaca (Mexiko)

5 bästa budgetresorna: Vietnam, Porto (Portugal), Kerala (Indien), Essaouira (Marocko), Sarajevo (Bosnien)

Som vanligt med listor blir jag ju sugen på att lägga till och byta ut. Polen borde vara självskrivet bland Bästa land. Städer? Helsingfors i all ära, men Riga är SÅ mycket roligare som semestermål, och precis lika nära. Alaska är lite långt bort men ett perfekt äventyrsresemål, oavsett om man vill spana på björnar i alla färger eller bara vara ute i naturen. Vad gäller sol och bad så kan inte miljontals svenskar ha fel: Thailands västkust är helt enkelt bäst. Koh Pha-Ngan reste jag till i min ungdom för att gå på full-moon-parties. Nu när de inte ens har det tycker jag gott man kan stanna på västkusten istället. Bästa maten i hela världen (där jag har varit so far i alla fall) hittar man i Argentina och ingen annan stans. Och nej, det är långt ifrån bara kött. Allt det bästa från Sydeuropas kök finns representerat. Bästa budgetresorna? Allting från Warszawa och österut egentligen. Kiev (Ukraina), Belgrad (Serbien) och Minsk (Vitryssland) för att nämna några städer som verkligen är värda ett besök. Billigt så man baxnar, och trevligt och tryggt. Åtminstone de två förstnämnda har billiga direktflyg från Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar