onsdag 11 juni 2014

Båtbestyr


Två av sommarens (båt)resor nu bokade! Det känns oerhört skönt. Spontan kan man vara i november: ”Ska vi ta en helg i Prag, gå ut och käka eller gå på bio? Något mysigt spa kanske?” Men det säger sig självt att när 9 miljoner människor ska vara lediga samtidigt under 4-5 intensiva sommarveckor så går det inte att vara spontan längre, om man nu inte vill semestra på något väldigt obskyrt ställe, alternativt nöjer sig med att bre ut en filt i Vitabergsparken.
Mina två båtbokningar skilde sig åt något väldigt. Den ena var lite klurig på grund av nästan för många bra möjligheter medan den andra var en hårresande uppvisning i dyra priser på udda tider och känslan av att ”Vi borde ha bokat det här i mars.” Jag talar i det andra fallet så klart om Gotlandsfärjan. Det är fler än jag som retar upp sig på detta enväldiga bolag: http://www.rejta.se/omdome/129165/destination+gotland
Snacka om att de skulle må bra av lite konkurrens. Nästa år köper jag fasen en båt modell större och kör över folk själv! Än så länge finns i alla fall en del flyg också, men sen när miljöpartiet vinner valet och lägger ner Bromma så blir det nog ont om den varan också. Nej, lite fler båtlinjer i Östersjön tack. Vad hände med Gotland-Öland-sträckan, och Gotland-Finland?
Nu är i och för sig det minsta problemet att ta sig till Finland (i alla fall från Stockholm). Här fastnade mitt val på Vikingline Stockholm-Åbo tur och retur, med nattbåt då en schysst hytt inte kostar många hundringar mer. Slutnotan för denna tolvtimmarsresa för två vuxna, egen hytt för två och bil: 2 100 kr tur och retur. För 50 kr extra får man flexbiljett med fri om- eller avbokning. Då har man ju också sparat in två hotellnätter samt kan passa på att shoppa lite tax-free.
Självgoda Destination Gotland jobbar däremot lite som SJ i sina försök att verka generösa. (De tillämpar till och med samma summa): ”Nu släpper vi biljetter för 95 kr styck!” Nu släpper de dem, när de flesta stackare redan bokat sina enkelresor a 536 kr, och går man in på hemsidan ser man att dessa billighetsresor, i de fall man lyckas lägga vantarna dem, går på helt absurda tider mitt i natten. ”Vem åker så dags?” frågar man sig först, men när man ser att de är de enda platser som finns kvar, så här en dryg månad innan avgång, är man inte lika kaxig. Hade i alla fall tur och fick en dyr dagbiljett på vägen dit och en billig biljett hem kl 3.30 på lördag natt. Då hinner man gå ut och festa och sparar dessutom in på sista hotellnatten på trevliga Amarillo, som vi som tur var fick avboka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar