Det ligger djupt rotat i människans natur att samlas kring
öppen eld och varma grytor. I jultider manifesteras detta genom allehanda
glöggfester. En ursvensk umgängesform som ständigt verkar växa i popularitet.
Jag tror att den passar oss på grund av sin anspråkslösa form. Cocktail
signalerar på något sätt att man måste klä upp sig, middag; då måste man laga
tre rätter och dammsuga hela huset, fest; riskerar att bli sent och dra på sig
klagande grannar, etc. Med en glögg bestämmer värdarna helt själva start- och
sluttid. Det kan räcka med ett par timmar på eftermiddagen. Man kan fixa så
mycket eller lite mat man vill, från en skål köpepepparkakor till ett veritabelt
julbord. Allt som behövs är den där värmande, söta drycken, med valfri
alkoholhalt, i små söta glas.
Gör egen, är mitt bästa pysseltips. Glömmer aldrig när jag
gjorde det för ett gäng utbytesstudenter i Kanada när jag bodde där. Fuskade
lite med en påse färdiga glöggkryddor, en flaska vin, en deciliter vodka och en
himla massa socker. I brist på glöggmuggar fick vi servera den i vanliga
muggar. Populariteten var över förväntan och alla skulle prompt ha fulla
muggar... Den ursprungliga blandningen räckte inte långt. En kö med mer och mer
berusade tyskar med flera krävde mer och mer glögg. Flaska efter flaska värmdes
upp med de alltmer urlakade kryddorna. Spetsade med mer vodka, florsocker
(löste upp sig snabbare) och mandarinskal. Ett lätt recept på en bra fest! Glögg
är något vi borde satsa på att exportera. Den skulle göra succé i alla kalla
länder. Mulled wine och glühwein i all ära, men de är liksom lite mesigare än glögg.
Ett annat sätt att lysa upp vintern är med bilder från den
ljusare årstiden. Hela 2013 har jag haft en egenkomponerad fotokalender med
bilder från min Storresa till Nya Zeeland 2011. Nästa års kalender blir med
bilder från stora USA-resan i september. Tjuvkika här!