söndag 10 mars 2024

Fyra dagar i Fiat runt Sicilien


Utsikten från San Giorgio Palace Hotel i Ragusa
Att det är en god ide att bila runt på Sicilien verkar de flesta vara överens om när man googlar på saken. Man ska dock vara medveten om att avstånden är större än man tror. Det är bara 2,5 timmar mellan de två största städerna Palermo (där vi landar denna resa) och Catania (dit många också flyger). Men ska man ta sig lite utanför allfartsvägarna, vilken man ju vill när man ändå har bil, blir timmarna lätt många fler. Första stoppet efter att hyrbilen plockats upp på flygplatsen på söndagseftermiddag blir tempelområdet utanför Agrigento på den sydvästra kusten. Vi kommer fram fem minuter innan solen går ner och hinner titta på en ganska oansenlig utgrävningsplats vid ett museum. "Var detta allt?" Men när mörkret sänker sig ser vi de upplysta templen lite i fjärran. Det blir att sätta sig i bilen för en liten färd till och sedan med ficklampan i hand närma sig de imponerande monumenten. Dagens slutmål Ragusa når vi inte förrän strax innan midnatt efter ett stopp på en välbesökt sportbar längs vägen för middagspaus. Att vakna upp i denna idylliska bergsby till hotellfrukost i solen på terrass är väl värt den långa resan! Vädret växlar mellan för varmt i solen med t-shirt och snålblåst med dubbla täckjackor, oftare mer mot det senare, i alla fall kvällstid. Termometern står på 10-15 grader.
Tempel i mörker i den antika staden Agrigentum

Nästa stopp är två nätter i Syracusa ett par timmar österut med stopp i naturreservatet Cavagrande del Cassibile och promenad i vacker ravin. För mig som inte tänker på romarriket med någon större intensitet är detta definitivt en av höjdpunkterna. Vägen dit är inte mer än en stenig kostig men hyrbilen överlever mirakulöst. En av Syracusas största sevärdheter är området Neaoplis mitt i stan som bjuder på både romerska och grekiska lämningar samt vacker miljö och spännande grottor, eller egentligen ett gammalt stenbrott som också använts som fängelse. Den mest kända grottan är nog Dionysos öra, en med lite fantasi öronformad skapelse med speciell akustik, som när vi var där testades av en stor mellanstadieklass...

Ingången till Dionysos öra
Två helt olika restauranger hann vi också med i Syracusa. Första kvällen Ostaria som visar sig vara en riktig finkrog. Jag får en egen krok på bordet för min väska, man får sådana där små servetter som vecklar ut sig i vatten för att tvätta händerna, servitrisen har ett speciellt verktyg för att sopa av smulor på bordet. Många små detaljer som jag nog inte har upplevt förut. Maten är så klart utsökt men ändå landar notan på "bara" 90 EUR, för två varmrätter, obegränsade mängder färskt varmt bröd med olivolja och specialsalt, en liten förrätt i form av arancini (risbollar) i ostsås samt mineralvatten och en flaska rekommenderat rödvin. Fördelen i Italien är att man aldrig behöver oroa sig för vad vinet kostar. Max 30 EUR flaskan eller 7 EUR glaset men ofta mindre. De älskar att rekommendera viner, vilket är tur då vinlistorna ofta är tjocka som biblar. Jag skulle aldrig kunna välja själv. Andra kvällens restaurang, Locanda Siké, var lika bra men en helt annan stil. Här var det ägaren själv som serverade de få borden. Brödet var lika färskt men utan rökt flingsalt till olivoljan och smulorna fick vi sköta själva. När vi frågar om efterrätter får vi det urskuldande svaret "Idag har min fru bara hunnit göra tiramisu."
Romersk amfiteater i Neapolis, Syracusa

Sista dagen på vägarna var det dags att bege sig tillbaka till Palermo och checka in på hotell Eurostars Centrale Palace mitt i stan, men faktiskt med eget garage. Att sedan få ut bilen ur stan via den extremt befolkade gågatan var lite av ett äventyr men det gick det också. Innan Palermo passade vi på med lite kultur och romartid igen genom att åka förbi Villa Romana del Casale ungefär mitt på ön. Det är en enorm "herrgård" från 300-talet fullproppad med vackra mosaikgolv i varje rum. Även här massa skolklasser på gruppresa så det gällde att tajma sin långa promenad genom allt det vackra så man inte "fastnade" i någon av grupperna!

Sicilien sammanfattningsvis då? Är det så mycket maffia som man tror? Oklart, men alla ser ut som maffia i alla fall. Äldre män som röker cigarr och ser bistra ut. Unga män med träningskläder, rakade huvuden och raska steg. Men ingen obehaglig stämning. Alla är mycket vänliga och pratar bra engelska. De enorma rostiga industrierna som breder ut sig kring städerna bidrar till Gotham City-stämningen. Det är lite steam-punk möter 80-tal. Sen har vi de böljande landskapen med alla sina citrusodlingar och just nu blommande körsbärsträd. Mycket vackert! Jag skulle inte vilja åka dit mitt på sommaren, måste vara olidligt varmt, men däremot gärna på hösten eller senare vår för att se mer av kust och bad.

Katedralen i Syrakusa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar