Jag är av naturen skeptisk till
alla nya "trendiga" restauranger som poppar upp som svampar ur jorden
med ständigt nya "koncept", som nio gånger av tio innehåller ord som
säsongsbetonat, närproducerat och hållbart. Det är väl inget fel med det
egentligen även om jag personligen känner mig mycket nyttigare i både kropp
och själ när jag köper soldränkta, senegalesiska tomater och tänker att jag har
bidragit till en afrikansk familjs överlevnad än om jag köper missväxta, ekologiska dito från något centraleuropeiskt växthus. Och när
en restaurang skriver att de serverar "det bästa som årstiden har att
erbjuda" väntar jag helt enkelt till våren eller hösten med att gå dit.
Vad bjuder de på i februari tro? Ett självdött rådjur med fjolårets rotfrukter?
Ett annat vanligt problem med "moderna"
och framförallt nya restauranger är att servicen kan vara mer än lovligt rörig.
Att gå på restaurang ska vara avkopplande, man ska inte behöva sitta utsvulten
och törstig i fåfängt spanande efter personal halva kvällen.
I helgen blev jag dock dubbelt
glatt överraskad då två nya och på typiskt stockholmsvis fullsatta, restauranger provades. I fredags floskelbingovinnaren Mother som inte var en bråkdel så präktig som intrycket man får när man läser om den. Den hade fått rejält dåliga kundrecensioner på sina håll: Stökigt, dyrt, rörigt. Men mina låga förväntningar kom snabbt på skam. Först och främst är läget perfekt, på Mäster
Samuelsgatan mitt emot infarten till Klaratunneln. Jag vet, det låter inte charmigt men platsen behövde verkligen detta lyft och lokalen är fantastisk.
500 pers får det plats så det är klart att volymen nog kan bli hög, men
restaurangen är mysigt utformad i flera plan och vinklar så det känns verkligen inte som
någon kantin. Man beställer och betalar genom att trycka på bordets inbyggda
ipad. Vi tänker att det här kan ju ta hur lång tid som helst. 500 gäster, potentiella teknikstrul, femtielva olika rätter. Det är som gjort för kaos. Lättade och glada konstaterar vi snart att kaoset uteblev. Drycken kommer inom
några minuter och maten strax efter. Inga problem. Enda klagomålet är att man
inte verkar ha några ambitioner att servera ett sällskaps rätter samtidigt. Är man bara två är detta i och för sig inget större problem. Väninnans soppa varmhåller vi
genom att täcka över den i väntan min rätt. Jättebilligt är det inte eftersom priserna ligger
runt 100-150 kr per rätt och ett par tre stycken krävs för att mätta en hungrig mage. Är man bara mellanhungrig räcker dock en rätt bra.
Framförallt är det gott! Väldigt välkomponerade rätter som inte alls känns så
nyttiga som de tydligen är.
En sen lördagsmiddag avnjuts på
en annan ny krog: Usine som öppnade i april förra året. Även den på ett läge
som behövde ett lyft. Gentrifieringsvågen har dragit fram över Södermalmsallén
och missbrukarna får maka lite på sig för hungrig medelklass. Usine har faktiskt
inga uttalade ekoambitioner. Kors i taket. Det är bra mat i cool men lite
skramlig miljö helt enkelt. Knökfullt även här. Det hindrar inte en trevlig hovmästare att direkt fixa fram ett bord
för två. Dryck, mat och kaffe serveras snabbt som ögat av lagom vänlig
personal. Enda klagomålet här är det stenhårda kuvertbrödet (surdeg så klart).
I ett kort ögonblick drömmer vi oss tillbaka till Riga och hembakt lettiskt
bröd, men det är glömt när den möra kalven står på bordet. (Jag som tar röding
fortsätter drömma lite om lettisk lax men den svenska firren är inte långt
efter.)