|
En pelargon som hade lite väl roligt på balkongen och fick tvåfärgade blommor: mörkrosa och ljusrosa. Aldrig sett något liknande |
Hemma igen! Hur känns det? är den
ständiga frågan. Bra fråga, men klart är i alla fall att det finns några
tydliga fördelar med Stockholmslivet. Att vara hemma i sin egen lägenhet så
klart och få packa upp alla tillhörigheter från källaren. De verkar ha klarat
sig bra, och likaså blommorna som nu flyttat in från sommarsemester på
balkongen. Skönt också att vid behov ha en tunnelbana som går var femte eller i
värsta fall tionde minut, istället för Rigabussarna med sina bingoliknande tidtabeller.
Fanns inte två avgångar med jämna mellanrum. Ibland var det 3 minuter mellan bussarna och ibland 43, eller 17. Dock gick de alltid i tid eller lite innan.
Sen försöker jag förtränga att alla Stockholmsbussar har bytt rutt och att alla
nu verkar gå till Hornsberg. Ingen aning om vad man ska göra om man ska någon
annan stans. Man tar t-banan tror jag!
Sen har vi så klart det där med
svensk mat. Vi har frossat i falukorv, köttbullar men framförallt hårdost här
hemma. Hushållsostar, gräddostar och prästostar hetsäts och sköljs ner med vårt
kristallklara kranvatten. Vilken lyx! För att inte övergången ska bli för brysk
för magar och plånböcker hade vi en liten fest med ryskt tema här hemma i
lördags. Det enda ryska var egentligen all vodka vi köpt med oss från Riga samt
hembakat grovt bröd och hemlagad borsjtj, den traditionella rödbetssoppan. Jag
är egentligen inte alls någon soppmänniska privat men gillar att ta fram min
stora 10-literskastrull och plåga gäster med flytande föda i plastkoppar.
Passar på att dela med mig av receptet, som är en mix av diverse borsjtj-recept
jag hittade på nätet, så det verkar gå att variera i oändlighet men rödbetor,
vitkål och lök är viktigt. Detta blir alltså en STOR sats, men det hela ska
tydligen gå att frysa in också.
|
Borsjtj-lagning pågår |
Ca 1 kg färska rödbetor
¼ vitkålshuvud
4 lökar
4 vitlöksklyftor
2 stora potatisar
1 stor palsternacka (och/eller
morötter)
En bit rotselleri
Allt ovan skalas och strimlas i
valfritt stora bitar (ju större desto länge kan/måste de kokas) och steks sedan
några minuter i margarin eller olja, utan att de får färg. Salta och peppra
under tiden. Just de här stora mängderna får man steka i flera omgångar.
Sen ner i gryta och på med vatten så det täcker, drygt
tre liter och MINST en buljongtärning per 0,5 liter. Rotsaker formligen äter ju
salt så två extra buljongtärningar är att rekommendera. Häll i en matsked
vinäger per liter vatten och smaksätt gärna med sambal oelek eller liknande.
Detta får sedan puttra tills alla
grönsaker är lagom mjuka. Det tog typ en timme på min långsamma spis. Ett måste
är att servera med en klick matlagningsyoghurt eller gräddfil i varje portion.
Jag hittade något som passande nog hette rysk yoghurt och var väldigt gott.