fredag 12 juni 2020

Ukraina (Kiev)

Vårt hotell (i mitten) by night

I Ukraina har jag varit i knappt ett dygn. Det blev en övernattning här på väg hem från Georgien-resan sommaren 2017 när Ukraine airlines ställde in det flyg vi hade bokat på hemvägen. Perfekt att få uppleva ett nytt land, och vilken kontrast mot lite röriga, sydländska Georgien. Ukraina kändes nästan som hemma, fast trevligare och sjukt billigt! Arkitekturen var storslaget öststatsmässig men det sprudlande gatulivet denna varma sommardag gjorde det levande och inte så stelt som det kanske hade kunnat vara. På gräsytorna kring Majdan Nezalezjnosti (Självständighetstorget) pågick flera dansuppträdanden och dylikt och över det hela tronade vårt pampiga hotell Ukraina. Byggnaden är pampig alltså. Detta är inget lyxhotell men rummen är oerhört charmiga och prisvärda. För under femhundringen får man en minisvit med
Majdan tidigare på kvällen och från andra hållet
balkong, vardagsrum och frukostbuffé med utsikt över torget. Vi hann med en middag här på en rekommenderad restaurang en lagom lång promenad från hotellet. En promenad som kanske blev lite längre än planerad på grund av att vi gick vilse i de underjordiska gallerior som man måste passera för att korsa de större vägarna. I menyn ingick förutom charkuterier, korvar och annat gott även en karaff inhemsk vodka. Allt för runt hundringen.
Åka tillbaka? Ukraina står mycket högt upp på min ”återvändarlista”. Kiev är ju bara en kort direktflight från Stockholm, visumfritt och vänligt! Men Tjernobyl-turerna lär vara fullbokade nu efter den fantastiska tv-serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar