tisdag 2 juni 2020

Singapore

Utanför portarna till Sri Mariamman, landets största hinduiska tempel

Detta var sista stoppet på min och Lilys långresa vårvintern 2011. Ni har redan hängt med till Hongkong, Australien och Nya Zeeland. Storstadspulsen här i Singapore var en perfekt avslutning. Shopping, mat eller livligt kroghäng, allt finns tillhanda dygnet runt, och som ryktet säger är allt skinande rent. Tidigare i år såg jag en dokumentär om hur Singapore med stor framgång bekämpat coronaspridning utan någon lockdown eller dylikt. Testning, information, kontroller och hygien, men fullt med folk på gatorna hela tiden. Ett så fantastiskt organiserat litet land. Man kände sig som en smutsig grottmänniska efter att ha sett dokumentären, och lite när man var där också. Alla är otroligt vänliga och effektiva, så man skäms ju om man råkar spilla eller något liknande.
Cool arkitektur överallt, som på denna bargata
Liksom Kuala Lumpur ligger denna lilla stat i den tropiska klimatzonen, och på marknaderna kunde man köpa t-shirts med tryck som beskrev de tre årstiderna i landet: ”Hett, varmt och j-ligt varmt”. Som tur var fungerar luftkonditioneringen (så klart) klanderfritt överallt, till och med på vissa uteserveringar. En annan facilitet var att kunna åka vattenskidor på en konstgjord sjö på vägen till flygplatsen. Något som Lily provade på på vägen hem.
Åka tillbaka? Här skulle jag kunna bo! Det är den optimala ”flygplatsstaden”, med den där internationella stämningen. Huvuddelen av invånarna är kineser, malajer eller indier men hela världen och de flesta religioner finns representerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar