fredag 10 februari 2023

Hoi An, vacker och intensiv turiststad

Efter totalt oturistiga och superciviliserade Saigon blir nästa destination något av en chock. Vi flyger en timme norröver till Da Nang och sedan taxi i 45 minuter till världsarvsstaden Hoi An. Då den är på alla listor över "måsten" i Vietnam hade man visserligen kunnat gissa att turisttrycket är något utöver det vanliga...
På fina Gem Riverside hotell som ligger tio minuters promenad från gamla stan störs vi bara av ljudet från tupp och grodor. Lokalborna sköter fortfarande sina odligar på baksidan. Men så fort man korsar bron in till stan har man försäljare på sig varje steg man tar. Varje hus innehåller någon typ av kommers. En gata med mest skräddare, några med gatumarknad och andra med souvenirbuktiker och caféer. Vi ska sy upp klänningar och har fått en skräddare rekommenderad av hotellet så beger oss raka vägen dit utan att lockas av erbjudandena på vägen. 24 timmar senare och ca 1600 kr fattigare har jag ett par skräddarsydda byxor och en långklänning. Sitter som en smäck!
I den här stan sys allt upp. Vi stannar och kollar på både skor och väskor men nej, det är bara provex som hänger framme. Den färdiga produkten sys upp på någon dag efter beställning.
Dag två städslar vi en golfbilsliknande guidetaxi i ett par timmar för att undfly stadens trängsel. Vi får bland annat besöka ett silkesväveri och se hela processen från larv, till puppa till färdig tråd och tyg. Spännande! En annan begivenhet är att åka båt på floden som omger staden. Det är lite som Stockholm med många öar och broar. Klockan tio stänger det mesta och alla båtar beger sig hem i ett huj. Det är verkligen en syn. På en halvtimme går staden från kaos och kommers till nära nog total stillhet, förutom ett par pubar som är öppna någon timme till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar