måndag 20 februari 2023

Flod-, takhäng och mörk historia i Phnom Penh

Kambodjas huvudstad Phnom Penh är sista stoppet på min rundresa. Fem timmars fräsch minibuss från Siem Reap, inklusive mat- och toastopp. Bussen avgår prick i tid och skulle ha anlänt i tid om det inte vore för alla byggen runtom huvudstaden som orsakar trafikstockningar. Chauffören vet på råd och tar en genväg över landsbyggden. Vackert med risfälten i eftermiddagssolen samtidigt som staden breder ut sig där bakom. Siem Reap känns som en småstad i jämförelse med sin låga bebyggelse och gångavstånd till allt. I Phnom Penh är det tuktuk som gäller, om man inte har egen moped. Trottoarer finns nämligen inte. Ytan vid husen är full av parkerade fordon, soptunnor, planteringar, uteserveringar, med mera. Går är det bara nyanlända turister som gör. Som tur är kostar tutuken som en halv bussbiljett vart du än ska, om du har förhandlat rätt dvs eller ännu hellre använder appen Grab (den asiatiska motsvarigheten till Uber, dock med kontant betalning). Charmkursen som alla invånare i Siem Reap verkar ha gått har de skolkat från här. Det är mer effektivt, storstadsmässigt bemötande som gäller. Men visst, hyfsat trevliga är de flesta.
Till turistmåstena i stan hör folkmordsmuséet (ovan) inrymt i ett av Röda Khmerernas fängelser/tortyrcentraler i en före detta skola. Runt 20 000 tros ha fängslats här 1975 till 1979. Bara tolv överlevde, varav fyra barn. Efter ett par timmar med en mycket bra audioguidad tur på denna hemska men viktiga plats beger jag mig ner mot floden och kungliga palatset. Här kan man faktiskt gå en längre sträcka och se var floderna Mekong och Tonle Sap möts. Längsmed flodbanken odlas och fiskas det i liten skala. Framförallt fångar man småfåglar som saluförs i gatukommersen intill. Först trodde jag att de var mat, men förstår sen att folk betalar för att släppa ut en fägel och samtidigt önska något. Synd om fåglarna men i övrigt en fantastisk plats för att beskåda det lokala gatulivet.
Ett hotell med takbar och helst även takpool är nästan nödvändigt i en sån här tropisk storstad. Hotell Aquarius pool är verkligen spektakulär och inget för den höjdrädda. Då mitt rum på första våningen saknar både utsikt och internet sitter jag hellre här och blickar ut över stan.
Den andra kvällen har jag turen att träffa några amerikaner som bor på samma hotell och som visar mig en bra restaurang (Kavanh där vi äter både sniglar och grodor. Kambodja har ju också varit franskt vilket ibland märks på köket) och sedan stans "partygata": Bassac Lane med massa små hak, alltifrån de med dansgolv till inrökta ölbarer till sofistikerade cocktailställen. Alla av typ vardagsrumsstorlek, ibland i två våningar. Betydligt mysigare än Siem Reaps motsvarighet Pub street som var lite mer storskalig och turistig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar