söndag 31 maj 2020

Serbien (Belgrad)

Enorma Sankt Sava som byggts under större delen av 1900-talet

Alla lågprisflyg, eller förvånansvärt många i alla fall, bär till Belgrad. En ovanligt fullbokad kristi himmelsfärdshelg 2016 lyckades jag därför boka en flight hit med kort varsel. För de i min generation och äldre är staden kanske mest känd för att ha NATO-bombats 1999, men med åren har bilden av en exotisk och billig party- och kulturstad tagit över mer och mer. Ruinerna finns kvar på många håll men det är inget som bekymrar de grabbgäng som festar loss på partybåtar förtöjda längs stadens långa vattenlinje. Här möts två floder: Donau och Sava. Den sistnämnda delar sitt namn med världens största ortodoxa kyrka, Sankt Savas tempel, som ligger lite utanför turiststråken. Inte alltför långt därifrån ligger en annan sevärdhet: Nikola Tesla-museet. Håller man sig bara i turistkvarteren är borgen
Utsikt från Kalemegdan-borgen.
Fint med så mycket grönt mitt i stan!
Kalemegdan väl värd ett besök. Orkar man inte sätta sig in i det historiska går det utmärkt att bara sitta här med en kall öl eller två och titta på den fina utsikten över floderna. Inåt land till är många restauranger, ofta med levande musik, koncentrerade till ett par välbesökta gågator i gamla stan. I en annan stad skulle de kanske ha gått under benämningen turistfällor men här är det gott, billigt och vänligt överallt. Belgrad är (eller var 2016 i alla fall) en stad där det är svårt att göra av med pengar.
Åka tillbaka? Det slog mig just att en Donaukryssning från Wien till Svarta Havet inte vore helt fel, med återbesök i trevliga Belgrad. Kollade just UD-appen (min vän i coronatider) och Serbiens gränser är nu öppna utan restriktioner igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar