söndag 22 december 2019

Drömmen om en strand

Vad passar väl bättre denna årets kortaste dag än att kika på några strandresmål? Hur många gånger har man inte suttit där med världskartan och funderat på var den närmaste värmen och solen finns i januari-februari? Och konstaterat att den är jäkligt långt bort. Länge var vi svenskar förvisade till Kanarieöarna där man, om man har tur, kan få uppleva något som motsvarar en svensk sommar på vintern. Sen sjönk flygpriserna i takt med att lönerna steg och nu är Thailand vår nya Kanarieö. Vilken revolution: riktig värme, ja snarare hetta, god mat, billiga bungalows och paradisiska stränder ett direktflyg bort. Folk må rynka på näsan och säga att det är turistigt, men det är svårslaget som vinterresmål om man inte har oceaner av tid och/eller en tjock plånbok.

Koh Nang Yuan är en liten ögrupp utanför Koh Tao på Thailands östkust. Känd för denna spektakulära strandremsa, men överlag är västkusten SÅ mycket vackrare.

Arabiskt Las Vegas

Ett mer närbeläget strandresmål är Dubai. Här är det oftast lite varmare och framförallt torrare än på Kanarieöarna. Stränderna må vara ganska ordinära men shoppingcentrumen är extraordinära, och det hela kan bli en ganska hälsosam semester då man inte exponeras för varken alkohol eller fläsk på samma sätt som på andra resmål. Inga grisfester här inte!

Dubai anno 2008. Har säkert hänt massor sedan jag var där sist

För den som vill ha en egen strand

Några av världens vackraste stränder finns på ögruppen Seychellerna. Detta är känt som ett dyrt resmål men det går att komma hyfsat billigt undan. När jag var där bodde vi i en egen bungalow på ön Praslin. Frukost var inkluderad men vi hade även kök, vilket var tur då restaurangpriserna är som de svenska eller lite dyrare. På huvudön Mahe finns ett större utbud av boende och nöjesliv men stränderna är inte lika fina.

På väg hem till hotellet på Praslin, Villa des Alizes
På Seychellerna behöver man inte trängas. Här Anse Georgette

Underskattat strandresmål, bland européer i alla fall

Colombia är det inte många som förknippar med sol och bad, men det måste jag verkligen slå ett slag för. Främst kanske ön San Andres, superturistigt men även superbilligt och supervackert. Inrikesflyg från Bogota eller någon annan stad kostar en spottstyver. Sen bodde vi även mitt på stranden i Santa Marta, eller snarare strandförorten Rodadero för under 900 kr natten på fyrstjärnigt hotell med lyxig frukostbuffé.

Colombianska karibiska ön San Andres har troligen världens blåaste vatten
Helt ok utsikt från Tamaca Beach Resort i Rodadero, Colombias Atlantkust

Här är stranden vardag

Australien är landet där hela livet kretsar kring strand och surf. Noll kultur, hundra procent party. Massa spännande djur och natur men dyrt som ögat. Och lååångt. För den som kan ta långledigt, och kombinera gärna med Nya Zeeland.

Sydneys världsberömda Bondi Beach.

måndag 9 december 2019

Riga – en av få städer som klär i regn

Första gångerna jag är i Riga är i november. Jag som normalt avskyr regn och rusk faller handlöst för denna mörka, slitna, bedagade skönhet sporadiskt upplyst av blekgula gatljus. Sammanbitna människor i långa dunkappor skyndar över ojämna trottoarer eller säljer sina varor på marknaderna. Jag tänker att staden måste vara lite deprimerande på sommaren, men sen bor jag här under sommarhalvåret 2015 (halvvägs mellan stan och flygplatsen visserligen) och blir lika förälskad i Sommarriga med alla sina trädgårdar, artrika ängar, stränder, och att jag kan ta tåget ut i skogen och plocka blåbär till frukosten.

Nu är jag här en regnig vinterhelg igen. Ett fåtal nya renoveringsprojekt verkar ha inletts men annars är sig allt till min glädje likt. Lite fler hipstercafeer kanske. Maten är bättre än när jag var här först, eller så är det jag som har lärt mig hur man går ut i Riga. Man googlar. Det finns MÅNGA hemska turistfällor i Gamla stan som det gäller att undvika. Överlag föredrar jag att undvika Gamla stan i Riga. Visst, det är fint men turistigt. Ser ut ungefär som alla ”gamla stan” runt Östersjön. Nej det är i Centrs öster om Gamla stan som de mest utsmyckade jugendhusen, coolaste barerna och riktigt bra krogarna ligger. Ju längre ut från centrum desto lustigare små butiker, fler ryssar och krummare gummor. Och alla trähus på det. Så ofattbart vackert, och slitet.

Några shoppingmåsten är bland annat Latgales loppmarknad. Ni kommer kanske inte att köpa nåt här men det är en sann upplevelse. Sammanbitna, bakfulla ryska gubbar äter sina rågmackor bakom högar av skrot, medan regnet sakta strilar ner över det hela. Fortsätt till Origo-gallerian vid centralstationen. Här är det svårt att INTE köpa nåt. Massor av prisvärda butiker med det mesta i kläd- och prylväg. Sen kommer man till centralmarknaden inrymd i gamla zeppelinarhangarer. Turistigt men kul och nu även med trevlig food-court. Jag har som tradition att köpa ull- eller filtsulor till skorna för en euro eller två här på utomhusmarknaden. För även här finns en vidsträckt utomhusmarknad mellan hangarerna, året om.

Självklart finns det även en julmarknad. Eller snarare: Det är alltid någon typ av marknad i Gamla stan, men nu har den mer jultema än vanligt, med helstekt gris och diverse varma drycker. Just det enorma utbudet av varma drycker är ett bra skäl att besöka Riga på vintern. Glögg och irish coffe kan slänga sig i väggen. Allt som kan värmas värms och serveras med eller utan alkohol efter smak och behov. Vi provar t.ex. äppeldryck med kanel, ”mulled wine” och svart vinbärssaft med den lokala spriten Riga-balsam.