måndag 18 februari 2013

Drömmar i influensatider

Så här i mörkaste influensatider kommer man osökt att tänka på alla helbrägdagörar-historier, oftast från utlandsvistelser, som vi svenskar älskar att dra för varandra. Klassiska ingredienser är svår och plötslig sjukdom i långtbortistan, en hägrande semester som håller på att bli förstörd. In träder en hjältemodig läkare eller apotekare, piller stora som knähundar eller effektiva sprutor med okänt innehåll. Kontentan är att huvudpersonen blir kärnfrisk inom loppet av timmar. Underförstått ställs detta mot den svenska modellen där man, när och om man väl får träffa en läkare, ordineras vila och Alvedon. Vi ligger tålmodigt och snörvlar i veckor. Sen tröttnar vi och går ut och snörvlar på andra, varpå bakterier och virus får nya värdar. Det måste vara kul att vara en liten bakterie, eller ett ännu mindre virus, här i stan.

Nu förespråkar jag inte att man ska skriva ut penicillin hej vilt, men historierna ovan visar att det runtom i världen måste finnas mängder av preparat som åtminstone ger en känsla av att vara frisk. Som gör att sjukdomen helt enkelt kommer av sig. Varför finns inte de lätt tillgängliga för alla? Nej, gud förbjude. Folk skulle börja knarka det ena efter det andra. Effektiva mediciner kräver en läkares myndiga (och dyra) stämma i bakhuvudet innan konsumtion.

Det första jag gör i ett nytt land är ofta att gå in i ett apotek och botanisera bland hyllorna. Visste ni t.ex. att i både Doha och Dubai, där de flesta inhemska kvinnor bär heltäckande slöja, kan man köpa alla typer av p-piller receptfritt. Som vi köper Ipren här hemma. Nu senast i Thailand gick vi till apoteket flera gånger. Hittade tyvärr inte de där effektiva ”knock-out” pillren de hade i Sri Lanka. Fick typ Xanax istället, lugnande tydligen, men de gjorde mig inte ett dugg trött, och lugn är jag redan. Det bästa fyndet där var istället en fantastisk salva mot myggbett: Betnovat, av någon anledning receptbelagd här hemma. Ja, man har väl hört talas om hudsalvsknarkare förståsJ Funkar för de flesta hudproblem tydligen. Det slutade klia på nolltid och betten blev inte alls stora och fula som de annars alltid blir på mig.

Min egen bästa helbrägdagörarhistoria är från Sverige faktiskt, en stressig arbetsdag för flera år sedan. Min kollega Gordon från Skottland kommer som vanligt in och hälsar med sitt glada ”Bright eyed and bushy tailed?” Jag svarar att jag tyvärr är ”far from it”. Febrig, snuvig, hostig… you name it. Men kan inte vara hemma. Vi ska spela in fyra tv-program på en dag. Hur ska jag klara det? Han har lösningen. ”Take these.” uppmanar han och håller fram två små piller. Ett rött och ett vitt. Vill minnas att han hade köpt dem i USA. Jag ifrågasätter inte innehållet utan tar dem bara. En halvtimme senare har jag glömt att jag någonsin känt mig dålig. Dagen går som en dans. Och jag vill inte minnas att den förkylningen vågade sig tillbaka efter det!
 

1 kommentar:

  1. Åh, dom minns jag :) Han räddade en av mina dagar också, fast då var det ryggskott.
    Vet att jag tänkte "Matrix" när jag såg de båda olikfärgade tabletterna!
    Fina Gordon.

    SvaraRadera