måndag 6 februari 2012

Ryssvärme i köket

Enda nackdelen med gasugn är
att bakverken får mer färg undertill än ovanpå...
På temat kyla kan jag konstatera att tre element inte räcker för att värma upp 52 kvm när det är -15 ute. Det är inget fel på elementen, de är kokheta, det är bara det att lägenheten innehåller för många kubikmeter kall luft. Men (och här påminns jag om att min kravlista för lägenhet är ständigt lika relevant) det är inga problem när man har gasugn. För strax under 2000 kr om året (dvs någon hundring billigare än tv-licensen) kan jag gasa på hur mycket jag vill. På några timmar värmer man upp hela lyan, och då kan man dessutom passa på att baka samtidigt, vilket jag gjorde igår. Nu är det här ingen matblogg men jag delar ändå med mig av receptet. De här tekakorna är stapelvara hemma hos mig. In i frysen åker de och sen värmer man dem i brödrosten, om man lyckas göra dem lagom platta, eller i ugnen om den ändå är på. Ibland slinker det ner lite solrosfrön i degen också.

1 liter mjölk
8 dl havregryn
175 g matfett
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl honung
Ca 18 dl vetemjöl
1)     Värm mjölken tills den nästan kokar (75 grader) och häll den över havregrynen. Skär matfettet i bitar och lägg i. Låt svälla i 1 tim.
2)    Smula i jästen och tillsätt salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 min.
3)    Ta upp degen och dela i 30 bitar. Rulla bullar och kavla ut till tekakor. Lägg på plåt med bakpapper och jäs i 30 min.
4)    Pensla med vatten. Grädda i 225 grader i 15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar