fredag 10 juli 2015

Och så en avstickare till Italien


Vårt Milanohotell låg nära området Navigli där ett par mer än lovligt skitiga kanaler korsade varandra
och kantades av mysiga uteserveringar samt husbåtar innehållandes barer
Galleria Vittorio Emanuele II i Milano. Enda stället där man hittade någon större mängd turister.
Varmt som i ett växthus. Vi passerade den snabbt.
Det började med en bilresa i södra Frankrike, på planeringsstadiet alltså, men som en god vän till mig brukar säga ”planera är silver, boka är guld”. När vi kommit så långt som till bokandet för sommarens tjejresa var vi två istället för tre och slutmålet blev norra Italien (close enough), utan bil. Detta delvis beroende på utmärkta flygförbindelser till Milano, i mitt fall direkt från Riga med Ryanair för ett rimligt pris, och delvis på grund av vänner i regionen.
Vistelsen inleddes med två dagar i 35-gradigt Milano. Luftkonditioneringen kändes som en kallsup så fort man kom inomhus. Asfalten var mysigt mjuk under fötterna. Promenaderna fick bli lågsamma och ofta avbrytas av en smaskig glass eller iskaffe på något fik där lokalborna gör sina sedvanliga depåstopp för 30 sekunders kaffepåfyllning. Aldrig någon långsittarfika där inte. Hotellbokningsångesten innan hade varit total. ”Finns det verkligen inget boende i centrum för under 3 000 kr natten!?” Tillslut bokade vi B&B Hotel Sant'Ambrogio i vad som såg ut att vara utkanten av stan men visade sig vara inom gångavstånd till det mesta, och så fanns det taxi och t-bana lätt tillgängliga. Ja, Milano har verkligen det mesta, förutom turister. Ett perfekt resmål med andra ord. Och när man tröttnat på smältande asfalt och coola barer tar man helt enkelt tåget ner till kusten.
Vår badbåt
Typisk gatuvy från Santa Margherita
Vi mötte upp några vänner i Santa Margherita och blev kvar där i fyra dagar, på trevliga hotell Jolanda. Hela den liguriska kusten är ett under av gulliga byar med tvätt på tork, färgglada hus, prunkande odlingar och blommor (i alla fall så här års), branta klippor, kristallklart vatten, etc., etc. Sandstränder är det enda som saknas. Bad sker från smala grusremsor, klippor, badstegar eller båtar i olika storlekar. Vi fick följa med våra bekanta på deras charmiga träbåt komplett med badstege och sötvattendusch. Där låg vi ankrade sida vid sida med de mest monstruösa yachter och fascinerades över hur mycket personal de har. Det är ett ständigt putsande och fejande, och serverande till de fåtal passagerare som eventuellt befinner sig ombord. I löjligt pittoreska Portofino kunde man inte låta bli att tänka på ”om du får oväntat besök”-reklamen. Där ligger båtar som är större än själva stan som praktiskt taget bara består av en gata och en hamn. Supergulligt. Tvätt på tork även där.
En av de stora shoppinggatorna i Genua
Vi hann även med ett besök i hamnstaden Genua, en knapp timmes tågresa från Sta Margherita. Där känner man verkligen historiens vingslag i de smala gränderna som vindlar sig ner till hamnen. Små restauranger, verkstäder och prostituerade avlöser varandra i vart och vartannat hörn. Det hela ger en lite medeltida känsla. Man kan verkligen tänka sig hur en ung Columbus spatserade omkring här och planerade sina utflykter. För de mer modernt sinnade finns även breda shoppingavenyer. Så för storstadsälskaren är både Genua och Milano definitivt värda ett besök, varför inte i kombination? Avståndet mellan dem är inte långt och tågen är både bekväma och billiga.
När vi ändå är inne på ämnet Italien vill jag bara passa på att avliva tre myter, som kanske redan har avlivat sig själva för dem som besökt landet efter typ 1985: Det är inte billigt, männen är inte flirtiga/gåpåiga och maten är inte bäst i världen. Mina stackars kreditkort blev helt svettiga efter sin lugna Rigavsitelse, men visst, på sina håll är det snäppet under Stockholmspriser, speciellt för mat. Jag vet att det är att slänga in en brandfackla att inte älska italiensk mat. Mycket är fantastiskt (glassen! kaffet!) men lika mycket är medelmåttigt, och när man för femtielfte gången måste sträcka sig efter saltkaret (som ofta inte ens står på bordet, och aldrig har sällskap av det minst lika efterlängtade pepparkaret) är det lätt att drömma sig bort till spanska tapas eller en argentinsk grillrestaurang.

Typisk ligurisk badvik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar