söndag 1 mars 2015

Bortglömd uppfinning

Vi hade ett problem på jobbet häromdagen. Tillträde till mikrovågsugnen en trappa upp var avgränsat på grund av en tv-inspelning och kollegan kunde inte värma sin lunchsoppa. – Du kanske kan värma den i kaffebryggaren? föreslog vi först. (Det finns faktiskt en hel kokbok med mat att laga med hjälp av kaffebryggare, något jag funderat på att köpa till kontoret) – Eller värm den i vattenkokaren, föreslogs det sedan.
Och det var då den lilla genialiska uppfinningen dök upp ur mina minnens arkiv: – Vi borde ha en doppvärmare! Mina yngre kolleger såg ut som två frågetecken och jag var inte förvånad. Sista gången jag såg en doppvärmare var innan de ens var födda. Men när inte ens min, senare tillfrågade, jämnåriga kollega hade hört talas om doppvärmare började jag undra om jag drömt det hela. Vi googlade. Jodå, man kan köpa doppvärmare till bland annat akvarier, men det var inte riktigt vad jag tänkte på. Dessutom dök sökordet upp på mer eller mindre obskyra sidor om hembränning. Är det därför doppvärmare är så ”underground” nuförtiden? Det är ju inte något man går in och köper på Åhléns eller ICA Kvantum direkt. Har man kastat ut barnet med badvattnet så som skedde när ravekommissionen för alltid tog livet av bra dansklubbar i Stockholm? Bara för att något eventuellt är poppis i obskyra sammanhang så förbjuder/motarbetar man det brett. Blev därför mycket glad när jag tillslut hittade en sida där man helt lagligt och till en billig penning kan köpa rejäla doppvärmare för campingbruk, finns även för 12 volt, perfekt för bil eller båt!

Så jäkla smart grej. Man kan förklara det som en vattenkokare fast utan det där äckliga höljet som jämt får kalkavlagringar i botten. Bara själva värmespiralen som man stoppar ner i valfri vätska. Du kan värma soppa direkt i skålen eller koka ägg utan spis. Glöm bara inte att dra ur kontakten innan du lägger den på något som inte ska värmas…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar