torsdag 2 januari 2014

Reseåret 2013

       Långgrunda stränder på bilfria Koh Phi Phi                    
Nyårslöftet inför 2013 var att resa mer och jobba mindre. Med facit i hand måste jag säga att det lyckades ganska bra. Jag lyckades förhandla mig till en fyradagars arbetsvecka redan i januari förra året och har varit på sju mer eller mindre långväga och långvariga utlandsresor.
Operahus, eller dylikt, på sedvanlig shoppinggata i Stuttgart

Det började med en vecka i Thailand i slutet av januari. Mestadels effektiv soltankning på idylliska PhiPhi men även en snabb visit till galna Patong. Fortsatte med en helg i Stuttgart, Tyskland, i mars. Trevligt ställe, men det ska erkännas att alla dessa centraleuropeiska städer är till förvirring lika. Insåg det när jag tittade på någon turistvideo från München häromdagen. "Är det inte Bryssel? Nej, Wien. Lübeck? Geneve? Nej, just det, då ska det vara ett berg i bakgrunden." Passade i alla fall på att dricka bra och billigt Riesling där i… Stuttgart var det ja.
Sen var det tv-mässa, och lite ledigt, i Cannes i april. Kallt så in i Norden. Strandpartyna bedrevs med kappa och halsduk, men desto mer tid över för shopping, nu när inte stranden hägrade!
Påskliljor i Cannes
 
Promenad mot strand i Mariehamn, för vila efter midsommar
Till midsommar blev det en utflykt till Åland, som väl kanske inte ens räknas som utomlands. Höll snarare på att ta med Gotland på utlandslistan: Exotisk natur, svårbegripliga infödingar och dyrt som skjortan att ta sig dit.
Strandpromenad i Barrow. Jag har hittat ett valben
I slutet av augusti drog vi iväg på stora USA-resan: Från snö i nordligaste Alaska till soliga San Francisco på fyra veckor. Ett jäkla kuskande. Kallt och regnigt större delen av tiden, men en obetalbar upplevelse. Skulle gärna åka runt mer i vänliga Alaska, fast kanske då mitt i sommaren eller mitt i vintern så att vädret är lite mer ”ordentligt”. Finns inget jag hatar så mycket som regn.
Intensiv gatukommers i gamla Jerusalem
I oktober var det dags för jobbresa till Israel och daglig pendling mellan Jerusalem och Tel Aviv, vilket kulturmässigt känns som att pendla från Kabul till Miami, fast på en timme. Kontraster som tar andan ur en. Det var inte första och förhoppningsvis inte sista gången jag åker dit!
Avslutningsvis blev det en helg i Riga i november. Snubblade runt på regnvåta kullerstenar bland oerhört vackra hus, och åt karp för första gången. En intressant upplevelse kantad av ben…






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar