onsdag 29 februari 2012

Tidig morgon med stora valar

Gick upp kl 5.50 i morse bara för att upptäcka att det var strömavbrott. Så vi svor i värmen, fläkten hade ju stannat också, och försökte rafsa fram kläder i ljuset av mobiltelefonerna, tills ljuset tändes kl 6. Inte för att strömmen kom tillbaka utan för att solen gick upp. Den går upp prick kl sex (tydligen. Detta är inget vi reflekterat över tidigare då vi inte varit uppe så dags...) och ner prick sex. Som att slå av och på en lampa, som alltid på dessa breddgrader. Ingen skymning och gryning att tala om direkt, och temperaturen är den samma dygnet runt: runt +30.
Förklaringen till att vi gick upp så tidigt var att vi skulle på valsafari kl 7. Var ute i sex timmar och såg dryg tio blåvalar! Några så nära båten att vi kunde känna deras fiskaktiga lukt och se rengöringsfiskarna de har på ryggen. (Praktiskt att bära runt på små djur som rengör en!) Fantastisk upplevelse att se så stora djur på bara tiotalet meters avstånd. Fast det är lite som med isberg: Bara en pytteliten del som faktiskt syns ovanför ytan.
Vi befinner oss nu sedan igår i Mirissa lite söder om Hikkaduwa, och väldigt nära Sri Lankas absoluta sydspets. Det är en mycket mindre ort. Väldigt charmigt. Åt färsk grillad fisk (red mullet, vad nu det är) på stranden igår, och det blir nog favorit i repris ikväll igen. Kanske en ny fisk bara. Man pekar själv ut dem från isbäddarna.
Imorgon eftermiddag åker vi upp till Colombo för att tillbringa ett dygn där innan hemfärden som tar sin början på fredag kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar