torsdag 27 oktober 2022

Från den ena ljudmattan till den andra

Resan till Nabeul, tredje stoppet på vår resa, går förvånansvärt smidigt. Taxi till busshållplatsen utanför Bizerte. Minibuss till Tunis, busshållplatsbyte med taxi och sen en större buss ner till Nabeul. Totalt går det hela på runt 70 kr per person och tar ca tre timmar.

Gigantisk matsal med gigantiska bufféer. Japp, två av tre i sällskapet blev sjuka…
Pudersand även här men också klippor. Tog oss en dag att förstå var man skulle kliva i utan att halka och slå sig fördärvad.








Även här har jag bokat ett stort hotell på stranden men kontrasten till Bizertes lugn kunde inte vara större. Khayam Garden är ett jättekomplex med hel- eller halvpension. Vi får frukost och middag, i sällskap av nästan uteslutande franska turister på höstlov. Matsalen är enorm men som tur var kan man även sitta ute och äta, och fransmännen är behagligt lågmälda annars hade nog ljudnivån snabbt blivit öronbedövande. Det är den dock tidvis vid poolerna där anställda ”underhållare” ständigt har något för sig. Det börjar med någon slags frukostdans kvart i tio. Flertalet unga, snygga män står vid poolkanten och skakar på rumporna. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vill bara avnjuta frukostkaffet i fred. Sen är det karaoke, zumba och gud vet vad. En ständig ljudmatta. På den smala strandremsan precis vid hotellet är det marginellt tystare, men då och då kommer någon underhållare förbi och vill ha med sig gäster till nästa aktivitet. Man får sova räv för att få lugn, eller ta sig in till stan som ligger 20 minuters promenad eller en tia med taxi bort. Här finns marknadsgator med hantverk, mataffär, kaféer samt en del klädaffärer men inget speciellt att se.

”Utsikt” från vår balkong i Nabeul. En olycksbådande dimma tornar upp sig.
Vårt hotell sista natten i Tunis. Mer centralt kan man knappast bo här.








Jag längtar till Tunis och sista natten i Tunisien checkar vi in här, på vackra hotell Victoria som ligger precis vid medinan. Det utger sig för att vara ett fyrstjärnigt hotell men standard och pris är trestjärniga. (880 kr per rum och natt inklusive bra frukost.) Känslan av att befinna sig mitt i tusen och en natt får man på köpet. Från mina två små balkonger har jag full utsikt över kommersen. Fruktförsäljarnas rop och doften av nygräddade munkar letar sig upp. Här råder en annan typ av ljudmatta som avslutas med städningen av marknadsgatorna vid tiotiden på kvällen, samtal skräpplockare emellan, jamande katter, fotbollsspelande ungdomar, och drar igång igen med böneutropen kvart över fem på morgonen. Jag sover gott ändå, utmattad av turisthotellsupplevelsen.

måndag 24 oktober 2022

Vackra, exotiska Bizerte blir favoritstad nummer två i Tunisien

Poolen på fyrstjärniga Hotel Nour har vi nästan för oss själva.
En kort barfotapromenad därifrån ligger den kilometerlånga stranden.








Tunisien är ett land som är omöjligt att hinna se på en vecka men vi tänkte i alla fall göra nedslag i tre olika orter. Andra stoppet blir hamn- och turistorten Bizerte en timme norr om Tunis. Turistort kanske är att ta i… Det går inte direkt något lämmeltåg av turister hit. Gång på gång försöker ”bussvärdarna” på flygplatsen få med oss på charterbussar mot Hammamet dit de flesta turister ska. Till slut är det en vänlig parkeringsvakt som hjälper oss ombord på lokalbussen mot Bizerte.

Blått och vitt är temat i Bizertes medina. Jag matchar inte.
Minaret från 1700-talet i staden innanför murarna.

Bizerte är en vacker men bedagad kustort av det slag man ibland träffar på i Östeuropa –  Miljonprogramslikande bebyggelse som sett bättre dagar och några moderna hotellkomplex varav vi bor på Hotel Nour 20 minuters promenad från gamla stan. Vi är nästan ensamma vid den stora fina poolen. Stranden ett par hundra meter ner där pudersanden breder ut sig många kilometer delar vi med en häst, och med lokalbefolkningen som kör dit och grillar om kvällarna.
Det som gör Bizerte unikt är dock inte stranden utan den vackra gamla hamnen som j-formad sträcker sig in genom stan och där kajerna kantas av fiskebåtar, kaféer och tehus. Än mer unik är medinan, staden innanför murarna. En helt bevarad kompakt, hög mur löper längs ena kajen. Endast en ingång finns på ena kortändan och här inne ligger vitkalkade hus utmed smala gränder. Området är knappt större än en fotbollsplan och svalare än resten av staden då solens strålar inte når överallt. Även ett par små hotell och en moské finns härinne, samt massor av katter. Kanske här man ska bo nästa gång! Men stranden är också svårslagen.

Solen på väg ner över stadsmuren och gamla hamnen.

lördag 22 oktober 2022

Tunis får 5 N av 5 i resmålsbetyg!

Trevlig takterrass på fina Novotel. Poolen stänger dock redan 17, då också solen försvinner.

Jag gillar att ha låga förväntningar på ett resmål, speciellt när dessa inte infrias. Inte mycket positivt har sagts av de som turistat i Tunisien, men frågan är om många ens har varit i huvudstaden Tunis. Den är vårt första stopp på en veckas rundresa efter tv-mässan i Cannes, endast en dryg timme bort med Tunisairs slitna men bekväma plan. Man får till och med smörgås, dryck och kaka serverad.
Hotellkontrasten är så klart enorm från ”vinkällaren” i Cannes. Vi har bokat fyrstjärniga Novotel som visserligen ligger i föga charmiga omgivningar men med utsikt över stadens kulturpalats från den fina takpoolen och en kort promenad ner till centrala stan med sina vackra franskinspirerade esplanader och så klart medinan, marknaden, som är oändligt stor. Ett gytter

Hatt- och fez-tillverkningsgången i Tunis medina.

av gångar där allt är till salu. Någon ”gata” är t.ex. specialiserad på fezer, en annan på guld, en på artiklar inför bröllop en annan på kryddor, osv. Men mycket blandat är det också. Vi får en vänlig guide efter oss som med bestämdhet hävdar att han inte är guide utan bara vill öva sin engelska. Betalar honom genom att köpa en matta av några av hans polare, som också har en sevärd takterrass på sin butik. Men på det stora hela är folk inte överdrivet påflugna utan man kan gå runt ganska så ostört.

Vi testar även lokaltrafiken i form av spårvagn och sedan även något motsvarande pendeltåg som kör hela vägen till pittoreska Sido Bou Said strax norr om centrala Tunis. Denna lilla by med endast vitkalkade hus påminner mer om en grekisk turistort, och här finns också de turister vi inte har sett inne i Tunis. På vägen dit gör vi ett stopp i Karthago, orten som varit i händerna på både fenicier och romare. Vi ser en bråkdel av de arkeologiska lämningarna, varav många fortfarande är outgrävda. Har en mycket intensiv guide med oss även här, kunnig men dyr.

Gömd pärla till restaurang mitt i medinan.

Historiens vingslag bland ruinerna i all ära. Det var så jag sålde in Tunisien till mina historieintresserade kolleger ”Klart vi måste se Karthago”, men behållningen är nog ändå folklivet inne i stan. Ett välorganiserat myller där trängseln aldrig blir besvärande. Kvällstid är det folktomt i medina-kvarteren när vi irrar runt och försöker hitta en restaurang. Får hjälp av en imam på väg hem från moskén och hittar till slut en anonym port som leder in till ett före detta palats som nu är en exklusiv restaurang: Dar Belhadj. Vi är de enda gästerna förutom ett annat stort sällskap av lokalbor och utlänningar. En av många minnesvärda upplevelser i Tunis, innan färden fortsätter mot kustorten Bizerte i norr.

Resterna av Antoninus badhus i Karthago, byggt ca år 145-165
Vackra men föga originella vitkalkade hus i Sidi Bou Said.

torsdag 20 oktober 2022

Cannes-mässa med suboptimalt boende och glada återseenden

 


Utsikten från mitt rum på ChanteClair.

Tre otroligt intensiva Cannes-dagar är nu till ända. Som vanligt bokade jag in för många möten och för lite fritid på tv-mässan. Dessutom hade alla ett uppdämt prat- och säljbehov efter pandemin, så mötena tog dryga 30 minuter istället för vanliga 15-20 varpå man ständigt kom med andan i halsen till nästa.
Återhämtning efter arbetstid blev det inte heller mycket av. Dels pga ett uppdämt cocktailbehov hos alla inblandade, dels för att jag underterträffat mig själv i hotellbokande. Minnesgoda följare minns att jag hittade ett bra och prisvärt hotell förra året, men i år var favoriten Bellevue så klart fullt och jag chansade på gulliga ChanteClair i gamla stan, som också hade fått bra betyg. Hur mutade dessa recensenter är vågar jag inte spekulera i. Trevlig ägare med gullig hund och innergård hjälper inte när det är som att bo i en vinkällare, minus vinet: Dammigt, svalt, extremt fuktigt och lite unket. Det är lyhört på det där sättet att hela väggarna skallrar när någon i huset rör sig vilket gör att man bara sover mellan ca 2 och 7. Det är ju mässa gubevars så när jag någon dag försöker komma i säng vid midnatt är jag först på plats och får räkna in när resten av de 15 rummen går till sängs. Och så ”fransk städning” på det så klart. Hittar skräp från papperskorgen på golvet, handdukarna omhängda men inte bytta, fönstret på glänt mot rökbordet på innegården… Resterande dagar hänger jag ut ”do not disturb”-skylten. Det är säkrast så.

Vackert belyst kyrka precis vid hotellet.

Men det ska sägas att läget är utmärkt, bredvid den stora marknaden Fourville kantad av bra caféer där lokalborna tar sin frukostcigg, i slutet av Rue Meynadier med sina billighetsaffärer och genuina restauranger, liksom bortom turistfällorna trots att man befinner sig endast ett par kvarter från festivalpalatset där mässan pågår. Vi testar en ny italiensk restaurang som är en fullträff med generösa (men inte jättebilliga) charkbrickor, och vin som serveras i porslinsskålar. Så gör man tydligen i Parma, säger de.

Cocktailfesterna står som spön i backen – på stranden, i takvåningar och den klassiska festen på en stor yacht arrangerad av bolaget Trace, som vi efter alla dessa år av fester fortfarande inte lyckats lista ut vad de egentligen sysslar med. Tidigare på kvällen ordnar de flesta bolag även små och större fester i sina montrar, a la aw. Dessa hinner jag oftast inte med utan måste prioritera ett snabbt klädbyte i det kyliga rummet, vilket slutar med att jag fryser och tar med mig för mycket kläder ut i den ljumma Cannes-natten.

Båtfest är alltid trevligt!

Nu har vi levlat upp och befinner oss i mer lyxiga omgivningar i underbara Tunis. Mer om detta på instagram och i nästa inlägg.

måndag 26 september 2022

Ännu en bokmässa avklarad

Ser på min gamla blogg att det är 11 år sedan jag var på bokmässan första gången, med min uppdragsgivare Axess TV då som nu. Jag älskar visserligen böcker men skulle aldrig gå på bokmässan om jag inte fick betalt. Det är med lika delar lättnad och vemod man åker hem varje gång. Vi har ju den finaste montern, numera med en cool trappa där man kan sitta och lyssna på våra författarintervjuer på scenen. Även mässans bästa kaffe, säger de som går runt och provar sig fram. Priset? Att man tar med sig en gratistidning och lovar börja prenumerera på Axess Magasin.

Fullsatt i montern när Anna-Lena Laurén intervjuas av Lotta Gröning.

Det här med att bo fyra nätter i sträck på hotell (och en hissfärd bort från sin arbetsplats) är också en av mässans fördelar, även om mässhotellet Gothia Towers ibland lämnar övrigt att önska vad gäller service och komfort. Jag var visserligen ganska nöjd i år då jag fick ett rum på 17:e våningen vilket visade sig ha den fördelen att det var lite varmare än rummen längre ner. Annars är det ständiga problemet att luftkonditioneringen inte går att reglera så man måste be om ett extraelement. Miljövänligt och bra! Men oroa er inte. Man kompenserar sitt (troligtvis gigantiska) koldioxidavtryck med att enbart servera vegansk mat i lunchmatsalen. Vi hade förköpt lunchkuponger a 135 kr för detta grönsakshelvete! På tredje dagen gav jag upp och gick ut och köpte en räkbaguette. Vi var ju ändå på Västkusten. Fanns det inte någon lokalproducerad makrill eller dylikt att slänga fram till oss som gärna inkluderar djur i vår diet?

Oklart vad den lilla röda stugan gör på mässtaket…
Fantastisk utsikt från 17:e våningen men svårt att ta bilder då fönstren inte kunde öppnas.








Som tur är finns det mängder av bra restauranger på behörigt avstånd från mässan, med betydligt mer varierad meny. I år blev det internationellt tema på våra middagar. Första kvällen åt vi västafrikansk mat på Babemba. Goda grytor som kan fås veganskt, eller med kyckling eller lamm. Skönt med valfrihet! Extra plus för att ingen rätt kostar över 175 kr. Då kan man unna sig en god efterrätt i form av mangokräm. Mässhelgen avrundades med stor middag på den polska restaurangen Krakow. Även här prisvärt och bra service, trots att vi var 13 pers. Ja, som stockholmare i Göteborg överraskas man dels av den ofta förekommande spontana vänligheten, dels av priserna. Många är de stjärnögda rapporterna från barbesökare ”VET ni vad en drink kostade!?”, och från kollegerna som fick fisketips av taxichauffören!

måndag 12 september 2022

Höstutflykt till Österlen

En av många saker jag gillar med att sommaren äntligen är över är att det blir lättare att resa igen. Slut på överfulla flyg, tåg, bussar, trafikkaos och turistkaos. Eller nåja, SJ håller på med sedvanliga banarbeten och skapar ett visst kaos, så till helgens Skåneweekend valde jag mitt favorittransportsätt: inrikesflyg från Bromma. Man sparar några kronor och ett par timmar i resväg (Stockholm till Simrishamn, dörr till dörr) men framför allt är det lugnt, välordnat, i tid och man får gratis kaffe och chokladboll av trevlig personal ombord. Fantastiska vyer över Stockholm ingår också! En lisa för själen helt enkelt.

Frukost i rosenträdgård.

Jag är i Simrishamn för att fira en hejdundrande 51-årsfest på restaurang Rikstolvan, med mingel, georgisk buffé och dans halva natten, eller i alla fall tills vi alla tar nattbussen ett par hållplatser in till stan vid tvåtiden. Där fortsätter en del med efterfest, men jag knallar hem till hotell Turistgården mitt i Simrishamn. Liksom många andra somriga budgethotell är det extremt lyhört så jag vet att jag kommer bli väckt av glada samtal på hög skånska och knack på dörrar från kl. 7.30 när frukosten börjar. Än värre är att den avslutas 9.30! Det är inte ok nånstans. På lördagsmorgonen sätter jag klockan på samma tid jag går upp till vardags (strax i nio) för att hinna med den, och det är det nästan värt när solen skiner, det är 18 grader varmt

Alltid trevligt med städer som har en egen sandstrand!

och man kan dricka kaffe i hotellets egen rosenträdgård. På söndagsmorgonen (efter festen) försöker jag sova igenom allt morgonhallabalo för att gå upp vid 10 och gå direkt till bussen till Österlens flygplats, som ligger en timmes bussfärd bort.

Även om man inte är bjuden på fest är september i Simrishamn att rekommendera. Det är varmare än i Stockholm trots blåsten och fortfarande badbart. Alla butiker och restauranger är öppna och välbesökta men utan horder av turister. Många är här för att vandra och njuta av den vackra naturen så här års. Då jag tvingats upp så tidigt hinner jag med en långpromenad på den två kilometer långa Tobisviksstranden som även har en pool och en campingplats. Får lite skavsår av att gå barfota i den djupa, grovkorniga stranden men det är det värt. Inte så taktiskt med tanke på kvällens dans, men det är inte alltid man kan gå barfota och höra havets brus, speciellt inte i Sverige i september!

…and by night, med S:t Nicolai kyrka.
Downtown Simrishamn by day

 

söndag 28 augusti 2022

Hatade monument – riva eller spara?

Det numera rivna monumentet i det vi alltid kallade för ”Sovjetparken” i Riga.

För några dagar sedan revs ett förhatligt sovjetmonument i Riga. Den drygt 70 meter höga betongskulpturen i Uzvaras-parken utgjorde ett minnesmärke över Sovjetunionens seger i andra världskriget och förvandlades till en festplats på ”segerdagen” den 9 maj. Om detta har jag bloggat när jag bodde i Riga. Hur olustigt det var att under en vacker vårpromenad i sitt närmaste grönområde mötas av storbildsskärmar med den sovjetiska stjärnan flankerad av ordet ”Seger” på tre språk… Jag kan verkligen förstå letternas glädje över rivningen men samtidigt känna en viss olust över denna rivningsvåg som nu sveper över Baltikum, igen. Bland annat har en stackars stridsvagn i Narva fått stryka på foten och många andra monument står på tur. Men det nya svenska lejonet verkar få stå kvar!

Jag fattar ju att man inte ville ha kvar Lenin i vart och vartannat gathörn efter att man äntligen fått sin frihet på 90-talet, men är inte bästa sättet att minnas sovjettidens fasor att låta skärvor av den finnas kvar? Man har ändå varit rätt bra på detta i Östeuropa, att låta gamla platser och symboler vara kvar och informera om dem. KGB-högkvarteren i de baltiska huvudstäderna har i samtliga fall omvandlats till mycket bra och informativa museer. Enstaka Lenin-statyer har sparats och flyttats till undanskymda, förödmjukande lägen samtidigt som mer nutida och uppskattade personer beretts plats. Till exempel står Ronald Reagan staty i Warszawa, Budapest och säkert fler platser som jag inte känner till.

Lenin i ett undanskymt hörn i Narva, i maj i år. Oklart om han är kvar idag…

Statyer och monument är lite som böcker. De finns där för att påminna och informera om någon eller något ur vår historia. En del är riktigt vidrigt, en del är sådant vi fortfarande beundrar, men ondskan försvinner inte bara för att vi river, slänger eller bränner. Däremot riskerar vi kanske att glömma om alltfler samhällen grips av ivern att radera alltför mycket ur det förflutna.

Jag ska inte recensera andra demokratiska länders rivningsbeslut, men kan tycka att man kunde ha använt monumentplatsen i Riga till att fira Europadagen 9 maj, ordnat demonstrationer mot kriget i Ukraina, visat en utställning om sovjettiden, etc. Och de som ville fortsätta lägga blommor där för anhöriga som dog i andra världskriget hade kunnat fortsätta med det. Mötesplats i stället för rivningsplats? Men jag är glad så länge som Karl XII-statyn får stå kvar här i Stockholm, trots tveksamma vänner och förflutet! Varför inte införa en tradition att servera kåldolmar här den 30 november varje år?

Motsvarande segermonument i Minsk, som i nuläget (tyvärr får man väl säga…) inte hotas av rivning.

söndag 31 juli 2022

Årets svemester – med vänner på öar och fält

Pandemin må kännas avlägsen men så här i sommartider har det varit många ”tre år sen sist”: Tre år sedan jag dansade på Sandhamns seglarhotell, tre år sedan jag åkte till Åland, tre år sedan jag hängde med väninnan som flyttade till Skåne. Jag är ju egentligen mer för att åka till nya platser än att köra repriser, men Sandhamn och Mariehamn är återkommande sommartraditioner. Vackra och lättillgängliga platser med bra party kan man ju inte missa. Till Sandhamn åker man båten från stan eller bussen till Stavsnäs och sen båt. I år fick jag båtskjuts därifrån av vänner men annars går reguljärbåtar för en dryg hundring. Lite billigare är det ironiskt nog att åka till Mariehamn, med Vikingline från Kapellskär på 2,5 timme. Pris för medlemmar oftast 79 kr. Köper man nåt från taxfreen är resan intjänad! Går även att ta de stora färjorna hela vägen in till Stockholm men är man bakis/nykter och bara vill komma hem är detta inte att rekommendera. De är ofta rätt stökiga, oavsett tid och dag.

Simrishamn är fullt av gulliga hus, stockrosor, rosor, och under sommaren även turister.

Ett nytt resmål har jag också hunnit klämma in innan det är dags för jobb igen – Österlen med bas i Simrishamn, där en tidigare Stockholmsbaserad väninna nu har bosatt sig. Simrishamn sjuder av liv under sommaren och speciellt denna vecka när det var Krämarmarknad, med allehanda erbjudanden på gatorna och i butikerna. För första gången märkte man att valrörelsen dragit igång. Det bjöds på centerkarameller, sossepopcorn, SD-kaffe och moderatballonger.

På Rikstolvan har man byggt en ”balsal” av höbalar där man har diverse event. Vi deltog i ett vr-konstprojekt.
Klippbad utanför Brantevik. Vännerna var modiga och badade. Jag tog på mig jackan och tittade på.









Förutom mycket fika och rosévin i väninnans lummiga trädgård mitt i stan hann vi med utflykter till bland annat Ales stenar (Sveriges svar på Stonehenge) samt georgisk mat, ukrainsk konst och vr-upplevelse bland höbalar på galleri och restaurang Rikstolvan. Jag prickade in fenomenet som ledde till åttagradigt vatten i havet just denna vecka. En begivenhet det också! Det var inte supervarmt i luften heller så skippade bad helt, trots besök vid badsjö med betydligt varmare vattentemperaturer. Svensk sommar när den är som bäst helt enkelt, svalt nog att baka (svängde bland annat ihop en paj på trädgårdens svarta vinbär) men varmt nog att sitta ute i solen och äta upp den.

Till Skåne åkte jag BRA-flyg till Malmö där väninnan hämtade. På vägen till Österlen hann vi med ett besök vid Sveriges sydligaste udde: Smygehuk.

torsdag 14 juli 2022

Korsika – den gröna ön med de fantastiska utsikterna

I Ajaccio bodde vi första natten på Hotel du Golf. Bra läge mitt i stan och bara tvärs över gatan från färjeterminalen.

När man ber om utlåtanden om Korsika som resmål är svaren ofta svävade ”Jo men det är fint…” Är det värt att åka dit då? ”Jaa… Kanske det.” Och efter fem dagar på vägarna här är jag likadan själv. Det ÄR jättefint. Svindlande utsikter över gröna skogar, kala bergstoppar och turkost vatten. Landskapet, naturen och stränderna är magiskt vackra. Vägarna är smala och vindlande. Raksträckorna täcker inte många mil. Vi är tacksamma att vi uppgraderades till en suv på biluthyrningen. Liksom på fastlandet flyter trafiken på snabbt och effektivt, men i övrigt har Korsika nog mer gemensamt med Italien än med Frankrike. Korsikanskan, som de flesta talar, påminner snarast om en norditaliensk dialekt. Inga pluspoäng för att prata franska här. Servicen är allt annat än snabb och effektiv. Menyerna liknar dem på italienska turistorter, med pasta men framförallt pizza som paradrätt, samt en del kött och fisk. Chark som stående förrätt. De lokala ostarna är om möjligt bättre än de franska, men i övrigt känns matkulturen mest som att vara på en enkel grillfest hemma hos en italiensk familj som inte är särskilt bra på att laga mat. Visst, det är helt ok. Salladerna framförallt är matiga och goda, likaså pizzorna (dessa rätter går dock för kring 15 EUR styck) men det är inga kulinariska höjdpunkter.

Hotellen bokar vi från dag till dag under Korsikasemestern och lyckas pricka in flera guldkorn. Nästan alla har pool, egen terrass och kostar kring 1500 kr/natt. Frukost ingår ej men kan köpas till för ca 8-12 EUR per person. När vi sista natten kör upp till oturistiga byn Aleria kommer man undan med halva priset för samma typ av rum.

Kring och i Propriano ligger flera lättillgängliga stränder, vissa nästa folktomma.
Vackra vita klippor omger staden Bonifacio på öns sydspets.








Innan dess har färden gått från den med korsikanska mått mätt stora staden Ajaccio dit färjan från Toulon anlände och hyrbil hämtades, till Propriano med de i mitt tycke bästa stränderna, till Bonifacio och Porto Vecchio med kända stranden Palombaggio. Den sistnämnda kan man gott hoppa över om man inte är besatt av långa sandstränder med mycket folk och livsfarliga, enkelfiliga bergsvägar. Nej det finns mängder av helt folktomma småstränder precis intill vägen eller en kort promenad från den. Även om ön typ bara har en huvudväg är det inte direkt E4an vi snackar om så det finns inga trafikstörda ställen.

Vägen passerar också mängder av charmiga små bergsbyar som det är värt att stanna till i, om så bara för att ta en kaffe eller beundra utsikten. Många av dem har även små hotell. Jag kan tänka mig att de är en bra utgångspunkt för vandringar i de vackra bergen under svalare årstider. Detta är en ö för friluftsfolk, och husbilar fyllda med glada vandrare är en vanlig syn.

Korsikafärjan, som ett mellanting mellan Gotlandsfärja och Finlandsfärja i storlek.

Så sammanfattningsvis är det svårt att dissa Korsika. Det är vackert men samtidigt dyrt och lite otillgängligt. Service och mat lämnar som sagt ofta övrigt att önska, men då var vi visserligen bortskämda eftersom vi kom direkt från Provence. Har man tid och pengar över är Korsika absolut värt ett besök. Att hyra bil är nog att rekommendera. Vi såg max en eller två bussar under våra fem dagar där. Färja var ett hyfsat smidigt och prisvärt sätt att ta sig dit, i brist på rimliga direktflyg. Sju timmar dagfärja (Toulon – Ajaccio) och lite längre på natten med fräsch hytt.