söndag 28 juni 2020

Efterlängtat resande i coronatider

Utsikten från Gällnö krogs brygga; svanfamiljer,
prunkande grönska och vita knutar så långt ögat kan nå

Efter fyra förlorade månader av noll resande var jag överdrivet exalterad över att få packa weekendväskan igen, inte bara en utan hela två gånger inom loppet av en vecka! Ni må tro att glädjen stod högt i tak här hemma. Först en midsommarutflykt till Gällnö. Nyheterna fylldes av bilder på Waxholmsbolagets strandade resenärer, och ett tag övervägde vi att campa på kajen för att säkra en plats på 10-båten ut till skärgården, midsommaraftonens morgon. Men ingen nämnde att problemet enkelt kan lösas genom att förbeställa biljetter på privatägda Cinderella. Varför man inte kan förboka på Waxholmsbåtarna kan jag inte svara på. Väninnan var ändå i tid och tog plats i solen mitt emot två trevliga äldre damer på väg till varsitt firande på Sandhamn. Vi klev av lite innan och tillbringade tre fantastiska dagar på
Midnattssol efter stillsam midsommardagsmiddag
idylliska Gällnö i en väns sommarstuga. Först sedvanligt halvkaotisk men trevlig midsommar med alltför sen lunch följd av överförfriskade bad och försök till lek- och tävlingsmoment. Den påtänkta grillmiddagen blev snarare en vickning framåt midnatt. Sedan det härliga lugnet när de flesta åkt hem och vi var fem pers kvar för avslappnad grillmiddag i rimlig tid dagen efter. Som grädde på moset fick vi alla skjuts hem med värden söndag kväll och trafiken flöt otroligt nog på smidigt hela vägen in från Värmdö. Jag kom senare på att ingen ju numera behöver åka hem en söndagskväll när det ska bli +30 hela veckan. Man jobbar hemifrån, det vill säga från sommarstugan.
Utanför Sjökrogen



Redan efter två nätter hemma var det dags för nästa resa: en tv-inspelning i Göteborg. Tåg och Göteborg är inga favoriter men till och med denna kombination såg jag fram mot. Så svältfödd är jag på resor. Nog för att SJ sprider ut passagerarna så man har minst ett ledigt säte vid sig, men frågan är om det hjälper när alla sitter och hostar järnet rakt ut i tre timmar. Förhoppningsvis berodde allas luftvägsproblem på att ac:n var inställd på ca 10 grader… Så nej, min inställning till tåg blev inte bättre. Men ok, Göteborg i strålande sol och 30 grader är acceptabelt. Överfulla spårvagnar vägdes upp av halvtomma skärgårdsbåtar, som dessutom ingår i kollektivtrafikbiljetten. Generöst! När man tröttnat på att åka båt ska man passa på att äta skaldjur så klart. Valet föll den här gången på Sjöbaren i Haga, lite som Söder i Stockholm med kullerstensgator, äldre hus och billiga barer. Där intogs ett dignande fat av gratinerade havskräftor på den mysiga innergården, som även hade besök av en liten råtta, men sånt får man räkna med i gamla trähus.

onsdag 17 juni 2020

Österrike (Wien)

Skymning över julmarknaden vid Rådhuset

I slutet av november 2010 gjorde vi en kort tjejresa hit och bodde på anrika Hotel Kummer mitt i stan. Vi åkte ner på fredag kväll och hem söndag kväll. Hann ändå med besök på de kända julmarknaderna. Jag är ingen stor fan av julmarknader och tillhörande trängsel men glüwein (som glögg utan socker ungefär) och varma kastanjer är inte att förakta. En annan lokal julmarknadsbegivenhet var soppa i bröd: Ett stort torrt bröd med hård skorpa har gröpts ur och fyllts med köttgryta/soppa. Mer roligt än gott, men jag gillar idén. Första dagen var vi på marknaden framför Rådhuset inne i centrala Wien och andra dagen på Schönbrunns slott, inklusive visning av slottet. Att vi bara hade en ”helkväll” i stan gjorde inte så mycket då vi inte var superimponerade av nattlivet. Vi hittade någon bar/klubb i en teater men den var mer cool än rolig. Å andra sidan är det svårt att
Här dog Mozart, 35 år gammal,
och här står han staty framför konstmuseet.
hitta rätt när man bara har en kväll på sig så jag ska inte dissa Wien helt på den här punkten. Kaféerna var desto bättre, och bakverken ska vi inte tala om. Det här är ju en stad som är världsberömd för sin kafékultur och jag är inte den som är den när det gäller att ta seden dit man kommer. Sen var jag också här en snabbis, på flygplatsen och över till gränsen mot Slovakien, när jag skulle till Bratislava förra sommaren.
Åka tillbaka? Tja, varför inte. Det är inget fel på Wien, men inte heller någon stad jag föll handlöst för. Sen finns det ju massa andra platser i Österrike också förstås!

tisdag 16 juni 2020

Vitryssland (Minsk)

Leninstatyn framför parlamentsbyggnaden i centrala Minsk

Futuristiskt bibliotek i stadens utkanter.
Lagom mycket folk för min smak i den här stan som ni kan se!
Jag gick från att vara lätt skeptisk till Östeuropa till ett inbitet fan under mitt halvår i Riga. Hade jag kunnat hade jag helst åkt till en ny gammal Sovjetrepublik varje helg. Nu blev det inte så men en av de mest närbelägna, och komplicerade då de kräver visum, hann jag i alla fall med när Ninna var på besök. Många turer till vitryska ambassaden hann det bli. De var väldigt effektiva faktiskt och till slut fick vi visum på 24 timmar. Det var bara vi som inte hade alla pass och papper i ordning. Minsk ligger bara några timmar med buss eller tåg från Vilnius som i sin tur är fyra timmar från Riga. Väldigt stränga gränspoliser granskade våra visum med lupp (bokstavligen) på sista tågsträckan, men in kom vi, och i själva Vitryssland var alla mycket vänliga och hjälpsamma. En halv bröllopsfest engagerade sig i att visa oss vägen till en cool bar, en gumma som sålde frukt hjälpte mig när jag hade gått vilse i ett förortsområde. Dock talade hon bara ryska så det hela resulterade i att jag gick ännu mer vilse innan jag fick hjälp av en engelskkunnig kille som visade mig tillbaka till t-banan. Här i Minsk är man inte mycket för att riva gamla statyer. Sovjets största Leninstaty står fortfarande kvar, men kommersen pågår för fullt under hans fötter i underjordiska gallerior med shopping som inte lämnar något att önska vare sig i mat- eller klädväg. Tyvärr finns även KGB kvar, under samma namn och allt…
Åka tillbaka? Om man flyger in i landet är det numera tydligen visumfritt. Goda nyheter! Vill gärna åka tillbaka. Hann inte med all shopping och alla coola barer vi ville sist.

måndag 15 juni 2020

Vatikanstaten

Peterskyrkan, med prydliga kravallstaket för turismkontroll

Japp, jag har även varit i världens absolut minsta land (mindre än 0,5 kvadratkilometer och 800 invånare), två gånger till och med. Första gången i samband med en väninnas bröllop i Neapel och en längre Italiensemester försommaren 2004, och sen igen hösten året efter när hon hade bosatt sig i Rom och vi hälsade på. Vi fick dock inte träffa påven någon av gångerna. Var i alla fall inne i fina Peterskyrkan, vilket var gratis, åtminstone när vi var där. Sedan är det så klart även obligatoriskt med ett besök i Vatikanmuseerna, varav Sixtinska kapellet är en del. Där är det köa och betala som gäller. Tålamod och tåliga fötter, för det hela är ganska så omfattande. Det gäller även att ha kolla på var man får ta kort och inte. Arga vakter patrullerar och ser till att de inte alltid tydliga skyltarna efterlevs. Liksom resten av Rom är Vatikanstaten oftast
Den pampiga Petersplatsen framför kyrkan. 
smockfull av turister men här är fördelen att massorna är lite mer organiserade. Det finns liksom inget utrymme att flanera i detta pytteland utan man köar snällt till de aktiviteter som bjuds. Vill man ha bra utsikt över Vatikanen men av någon anledning inte vill besöka landet rekommenderas ett besök i Castel Sant'Angelo. Härifrån går dessutom en 800 meter lång, hemlig tunnel till Peterskyrkan. Eller ja, inte så hemlig numera förstås…
Åka tillbaka? Nej, Rom är verkligen ingen favoritstad, och även om Vatikanstaten är en fin del av Rom känner jag att jag har sett det mesta här nu.

söndag 14 juni 2020

USA (Anchorage, Barrow, Chicago, Fairbanks, Denali, Los Angeles, Miami, Newport, New York, Portland, San Diego, San Francisco, Seattle)

Mysig men hutlöst dyr takbar i downtown LA, en kall vår 2018

Många USA-resor har det blivit genom åren. Jag har verkligen varit i ”hörnen”: Från Barrow i Alaska längst upp vid norra ishavets strand, så långt norrut man kommer på den amerikanska kontinenten, till sydspetsen på Florida Keys. Gränsen har korsats bussledes i sydväst (Mexiko – Tijuana) och i nordost (New York – Toronto). På min första USA-resa var jag bara 3 år gammal och vi åkte för att hälsa på pappa i Los Angeles då han som journalist följde ABBA på deras världsturné. Sen har jag varit tillbaka till LA för att hälsa på min bror som pluggade där och nu senast för att hälsa på väninnan Ylva som flyttat dit. Då blev det bussen vidare upp till jobbseminarier i San Francisco. Inga favoritstäder någon av dem. New York kan jag däremot inte få för mycket av. Har varit där fyra gånger so far. Första gången i maj 2001,
Alaska är perfekt om man inte vill ha nära till grannen
så jag hann se WTC. Chicago är en annan favorit. Men häftigaste USA-resan var nog ändå när jag och Ninna var där i fyra veckor i september 2013, började i fantastiska Alaska, tog båten i fyra dagar över stormiga Alaskagolfen ner till Bellingham, mötte upp exet och hans vänner i Vancouver och bilade sedan från Seattle, längst kusten och genom redwoodskogarna ner till SF. Ett av mina långsiktiga mål är ju förutom landsamlandet att på Greta-vis avverka hela amerikanska kontinenten landvägen, och där rev jag av en bra bit!
Åka tillbaka? Jodå, det finns en del kvar att se: Austin, Boston och Detroit till exempel. Mer av Florida, Louisiana kanske. Men jag är ingen inbiten USA-fantast. Kombinerar gärna med storfavoriterna Kanada och Mexiko.

lördag 13 juni 2020

Ungern (Budapest)

Széchenyi-badets utomhusbassäng, perfekt häng även en mulen dag

Tyvärr blev väl inte vårt första intryck av Budapest det bästa, men tjejresan till Budapest 2010 blev i alla fall minnesvärd. Hemma var det härligt majväder men efter en fin första kväll svepte regnovädret in över Ungern. Vi försökte njuta av bad och massage på det folkliga Széchenyi-badet men då de inte tog kort blev det hela lite påvert. Vi hade inte kontanter nog att betala både inträde, handdukar, mat och dryck, så det sistnämnda fick stryka på foten. När en i gänget skulle gå och handla senare föll hon ihop i affären och blev i ilfart förd till sjukhus. Som tur var hade en engelsktalande tjej hjälpt henne och hon ringde nu till oss så vi kunde ta en taxi till sjukhuset. Det var som en skräckfilmsscen: regnet piskade över en
Utsikt från Sankt Stefansbasilikan mitt i stan
sliten, öde byggnad. Vi tog oss in i den gammaldags trappuppgången där de flesta våningarna verkade vara avspärrade och mörklagda. Färgen flagade, våra steg ekade. Till slut hörde vi väninnans röst och såg en upplyst korridor. Läkarna var mycket vänliga men ingen talade engelska. Vi lyckades i alla fall förstå att hon fått ett epileptiskt anfall och skulle ligga kvar över natten men allt var under kontroll. Vilken lättnad! Andra gången i Budapest var soligare och mindre dramatisk. Var där med jobbet för att intervjua en excentrisk professor som visade sig vara bästis med Orbán… Han hade även en ung turkisk älskare som tog emot och bjöd på kaffe.
Åka tillbaka? Inget som står högt upp på listan men jag är beredd att ge Ungern fler chanser, och se mer av landet.

fredag 12 juni 2020

Ukraina (Kiev)

Vårt hotell (i mitten) by night

I Ukraina har jag varit i knappt ett dygn. Det blev en övernattning här på väg hem från Georgien-resan sommaren 2017 när Ukraine airlines ställde in det flyg vi hade bokat på hemvägen. Perfekt att få uppleva ett nytt land, och vilken kontrast mot lite röriga, sydländska Georgien. Ukraina kändes nästan som hemma, fast trevligare och sjukt billigt! Arkitekturen var storslaget öststatsmässig men det sprudlande gatulivet denna varma sommardag gjorde det levande och inte så stelt som det kanske hade kunnat vara. På gräsytorna kring Majdan Nezalezjnosti (Självständighetstorget) pågick flera dansuppträdanden och dylikt och över det hela tronade vårt pampiga hotell Ukraina. Byggnaden är pampig alltså. Detta är inget lyxhotell men rummen är oerhört charmiga och prisvärda. För under femhundringen får man en minisvit med
Majdan tidigare på kvällen och från andra hållet
balkong, vardagsrum och frukostbuffé med utsikt över torget. Vi hann med en middag här på en rekommenderad restaurang en lagom lång promenad från hotellet. En promenad som kanske blev lite längre än planerad på grund av att vi gick vilse i de underjordiska gallerior som man måste passera för att korsa de större vägarna. I menyn ingick förutom charkuterier, korvar och annat gott även en karaff inhemsk vodka. Allt för runt hundringen.
Åka tillbaka? Ukraina står mycket högt upp på min ”återvändarlista”. Kiev är ju bara en kort direktflight från Stockholm, visumfritt och vänligt! Men Tjernobyl-turerna lär vara fullbokade nu efter den fantastiska tv-serien.

torsdag 11 juni 2020

Tyskland (Berlin, Heidelberg, Lübeck, Stuttgart)

Bakom Berliner Dom skymtar tv-tornet vid Berlin-Alexanderplatz

Den heta VM-sommaren 1994 var jag på semester i Tyskland för första gången. En typ av våldgästning/bildningsresa hos en svensk-tysk familj där den stora behållningen var att hänga med deras några år äldre son och hans kompisar. Lärde mig i alla fall ett nytt ord på tyska ”kaff”; ungefär bonnhåla, killarnas benämning på hemorten. Utflykterna till närbelägna Mannheim och Heidelberg var mer spännande. I fullvuxen ålder har Tysklandsresorna mestadels gått till Berlin. Nu senast för drygt ett år sedan då vi bland annat besökte slotten utanför Potsdam: Neues Palais, Charlottenhof och Sanssouci. Hade inget minne av att jag varit
Neues Palais (nya palatset) som lät byggas av Fredrik II på 1700-talet
där förut förrän jag kom hem och bläddrade fram bilder av mig själv på samma platser 15 år tidigare, när jag var i Berlin första gången… Minnet är gott men kort. En bra grej att komma ihåg när man är i Tyskland är att engelskakunskaperna är mycket sämre än man tror. Grundläggande tyskakunskaper (eller en vän som har sådana) är toppen att ha med sig. Kontanter är om möjligt ännu nödvändigare. Här är kontanter kung, fortfarande. Sen kan man också ha i bakhuvudet att även om det är mycket ”ordnung” här har man ofta en lite mer avslappnad attityd än i Sverige. Som till exempel i Stuttgart där det var nära nog kutym att ta med sig take-away-drinkar ut på gatan om man inte ville dricka upp i baren. Sympatiskt!
Åka tillbaka? Tyskland är ännu ett land där jag känner att jag har varit för lite. Vill se mer av speciellt södra Tyskland och kusten. Drömmen är att bo i Frankfurt. Tänk att ha detta som sin ”hemflygplats”. Det finns nästan ingenstans i världen som man inte kan åka till härifrån.

onsdag 10 juni 2020

Turkiet (Alanya, Istanbul)

Utsikt från vår lägenhet i hotell Moonflower, Alanya.

Liksom föregående land har även Turkiet starka band till Sverige. Många turkar i Sverige, många svenskar i Turkiet. Detta är speciellt tydligt på de stora turistorterna, varav jag bara har besökt en: Alanya i september 1999. Överallt såldes ”svensk pizza”, menyer på svenska så klart, och alla försäljare kunde minst några fraser på svenska. Vi hade en väldig tur när vi åkte dit på en sista-minuten-resa och blev inkvarterade på Vingresors flaggskeppshotell på orten. Frukost ingick visserligen inte men vi nöjde oss med de fräscha lokala grönsakerna, brödet och yoghurten som intogs på vår balkong. Den enda sevärdheten på orten är 1200-talsborgen uppe på kullen, annars kretsar det mesta kring stränder, shopping och barer. Andra gången jag var i Turkiet, Istanbul hösten 2006, blev det desto mer sevärdheter och kultur. Här finns
Endast Turkiet turkiskt kaffe har! Avnjuts hett i små koppar.
Här på något café i centrala Istanbul.
verkligen hur mycket som helst att se och göra. Åka båt kors och tvärs över Bosporen är en höjdare, eller så promenerar man över, via bron med mängder av fiskare och små restauranger. Fisken är så klart oslagbart färsk och god. Topkapi-palatset och Hagia Sofia är två av många fascinerande byggnader med bra utställningar. Alla marknader och shopping i Turkiet är en sevärdhet i sig. Man måste vara beredd på att pruta massor och dricka massa hett äppelte!
Åka tillbaka? Absolut! Skandal att jag inte varit här oftare. Istanbul är en favoritstad som funkar året runt tror jag, medan södra Turkiet lämpar sig mer för senhöstsemestrar, eller kanske tidig vår. I september var det fortfarande på gränsen till för varmt.

tisdag 9 juni 2020

Tjeckien (Prag)

Pragborgen och floden Moldau i kvällssol
Turistströmmarna glesnar något på väg ut på vackra Karlsbron

Prag är en av dessa haussade städer som jag absolut inte kan se charmen med. Den må vara estetiskt tilltalande men liksom städer som London och Barcelona är vardagslunken väl dold under tjocka lager av turism. Då var jag ändå där mitt i veckan i början av december. Julmarknadshysteri, javisst, men man trodde ju det skulle vara lugnare en onsdag-torsdag. Inte då! Visserligen bodde vi på ett av dessa mystiska minilägenhets-”hotell” precis mitt i gamla stan så när man klev utanför dörren var det som att kliva på ett rullband av turister. Bara att följa strömmen förbi alla souveniraffärer, spritaffärer och strippklubbar. Samma strida ström oavsett om klockan var 9 på morgonen eller 11 på kvällen. Då maten inte är toppen överallt var de ställen som faktiskt fått bra betyg fullsmetade, men vi lyckades faktiskt få oss en del gott till livs ändå. Tricket var att kolla Googlebetyg istället för Tripadvisor som alla andra, och på så sätt hitta något mer dolda pärlor. Ölen var så klart god och billig överallt, vilket inte underlättade orienteringen på de identiskt lika, smala gatorna med samma affärer överallt, dessutom på mörka decemberkvällar.
Åka tillbaka? Det finns säkert mer att se här än Prag, och mer att se i Prag än vad jag har sett, men lite känns Tjecken som Europas motsvarighet till T-Centralen: nära till allt men begränsad egen charm.

måndag 8 juni 2020

Thailand (Ao Nang, Bangkok, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao, Phi Phi, Phuket)

Den klassiska bilden av Thailand för mig:
Longtailbåtar på fina Phi Phi

Första gången jag åkte till Thailand var på en charterresa till Krabi hösten 2002. Regnperiod och lagom värme. Vi hann med alla de obligatoriska utflykterna: snorkling, elefanter i djungel, tempelklättring, med mera. För första gången upplevde jag jet-lag i östlig riktning, något som gör mig extremt morgonpigg. Att vara pigg som en lärka från kl. 6 var så exotiskt för mig som normalt helst sover till 10-11. Detta medan min vanligtvis morgonpigga väninna låg och drog sig till lunch. Omvända världen! Detta kom att bli något av ett handikapp under senare resor som var mer av partykaraktär, minst sagt. Men med viss vila på stranden under dagen har det ändå gått bra att dansa med sand mellan tårna till inpå småtimmarna. Den (då i alla fall) bilfria ön Phi Phi blev favoriten. Vi var
Koh Nangyuan, populärt utflyktsmål från Koh Tao
där både före och efter tsunamin. Sprang kors och tvärs mellan strandbarernas neonljus. Med åldern har man bytt upp sig lite hotellmässigt, från 45 kronors bungalows med takfläkt och toa som spolas genom vatten från en separat hink, till ”normala” hotell med ac, pool och frukostbufféer. Senaste resan, 2015, kombinerades för första gången med besök i Bangkok. Kul att ha sett men ingen favorit. Som i resten av Thailand finns här områden för sexturism och områden för backpackerturism, och aldrig mötas de två.
Åka tillbaka? Östkusten ger jag inte mycket för men västkusten är så otroligt vacker så hit vill jag gärna åka tillbaka. Det är ändå något fascinerande, och lite mysigt, med att åka över halva jorden och landa någon stans där alla pratar svenska.

söndag 7 juni 2020

Sverige (massor av ställen)


Endast Sverige svenska solnedgångar har. Denna från Torekov 2012
Det är klart att Sverige ska vara med en dag som denna (annandag nationaldag) och i en tid som denna, när de flesta står inför en frivillig eller ofrivillig ”svemester”. Jag bor just nu i världens vackraste stad i världens kanske vackraste land. Jag har ju rest en del så tycker jag är väl kvalificerad att uttala mig om detta. Jag hatar och älskar Stockholm med samma intensitet. Så här års känner jag mig instängd som ett djur i bur, vill bara bort från denna överbefolkade stad, till havet, skogen, landet. Sen när mörkret kommer, höststormarna, den första julbelysningen, då är allt förlåtet igen. Då finns det ingenstans jag hellre skulle vilja vara än i en lägenhet mitt i stan, ett kvarter från tunnelbanan, en promenad under tak dessutom! Vad viktigare är, en hyfsat kort promenad från Centralen: Vägen ut om småstadslängtan skulle bli för stor för en körkortslös
Så här ska en sommar se ut: Båtar, klippor och spegelblankt vatten
Här en naturhamn någonstans nära Sandhamn, Stockholms skärgård
storstadsbo. Innan corona var påtänkt hade jag tänkt planera för att systematiskt undvika Stockholm varje helg från maj till augusti genom olika småstadsbesök. Nu får det bli mer spontant, till de vänner som vågar ta emot besök. (Anmäl gärna intresse i dm eller kommentarsfältet.) Och det finns ju faktiskt hotell också. Svensk besöksnäring behöver vårt stöd!
Åka tillbaka? Favoritlandskapen är Dalarna, Värmland och Småland, så ja jag är nog en skogsälskare framför allt, men också vart som helst där man kan segla eller vara på en båt så klart. Och alla platser där jag inte har varit än.

lördag 6 juni 2020

Storbritannien (Bristol, Bude, Edinburgh, Glasgow, Hastings, Jersey, London, Newcastle, Oxford, York)

London i sol under en jobbresa vårvintern 2017. Fick vinkla kameran
lite uppåt för att inte få med alla miljarder turister i bild.
Det här är det enda bra hotellet jag någonsin har bott på i Storbritannien:
Old Parsonage i Oxford, med jobbet. Rum kostar bortåt 3000/natt...

Det kan vara så att detta är det land jag har tillbringat mest tid i, förutom Sverige. Här har jag både åkt på språkresa (till Bude i Cornwall som 15-åring) och varit språkreseledare för STS (i Hastings typ 15 år senare). Här bodde jag med brittisk pojkvän i Bristol och London i slutet av 90-talet. Jobbade på pub i universitetsstaden Bristol, mellanlandade i diverse sunkiga Londonlägenheter på väg till och från andra utlandsresor, firade millennieskiftet i hyrd stuga i Skottland. Detta är definitivt det utland där jag har firat flest jular och nyår. Hos brittiska exets föräldrar och alla deras gulliga får, hundar och katter på landet utanför Newcastle. Den brittiska maten är ju sådär men jag måste säga att de lyckas med julefterrätterna: plumpudding med konjak och vaniljsås, och de frasiga mince pies med massa gott i. Flera år senare firade jag med en annan pojkvän hos hans engelskgifta faster utanför York. Då bodde vi ovanpå byns mysiga pub där jag valde ut det varmaste rummet. Annars har man väl aldrig frusit så mycket som i England. Hela landet är liksom lite präglat av Dickenskt armod. Otätade fönster, denna eviga fukt, en ojämn kamp mot svartmögel och loppor, kolröken som ligger tjock över det hela. Ser man det som en tidsresa istället för semester blir det roligare. På senare år har jag lyckats undvika landet, förutom några jobbresor till Oxford och London.
Åka tillbaka? Jag skulle vilja se mer av Skottland. Det är faktiskt som ett helt annat land än England. Att man inte förstår vad de säger är väl enda nackdelen!

fredag 5 juni 2020

Spanien (Alicante, Barcelona, Fuengirola, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Madrid, Mallorca, Salamanca, Sevilla, Teneriffa)

Plaza Mayor i Madrid, där jag var på höstlovsresa 2019.

Dags för ännu ett synnerligen välbesökt land. Det innehåller dessutom både en av mina europeiska favoritstäder: Madrid, samt ett av mina absoluta hatobjekt: Barcelona. Och så alla Kanarieöar dit merparten av barndomens vinterresor gick. Från supermysiga fiskebyar på Lanzarote till vindpinade sanddyner på Fuerteventura. Det här var också det första utlandet jag bodde en längre tid i. Hösten efter gymnasiet blev det en termins spanskstudier på det anrika 1200-talsuniversitetet i Salamanca. Detta var på den numera utdöda valutan pesetans tid, och allt var snorbilligt. Trots en del lågvattenmärken i turismens fotspår är nog Spanien ändå min favorit bland Medelhavsländerna. Landskapet må vara kargt på sina håll men städerna desto mer inbjudande med sina svala torg och parker. Framförallt kanske jag favoriserar det för att jag pratar
Kvällssol över katedralen i Palma, senvinterweekend 2016
språket. Visst, franskan flyter på men långt ifrån lika bra som min spanska. I Italien lyckas jag ibland göra mig förstådd på spanska men lika ofta utskälld för att jag inte pratar italienska. Sen har vi den spanska maten som man alltid kan lita på. Gott och okomplicerat. Fräscha grönsaker, fisk och skaldjur och framför allt jamon; iberico serrano och allt vad de heter. Ljuvligt!
Åka tillbaka? Atlantkusten och Ibiza är två ställen jag ännu inte har sett här, så de står på prio-listan, men antagligen blir det först och främst en tur till Mallis igen för att hälsa på vänner där.

torsdag 4 juni 2020

Sri Lanka (Colombo, Hikkaduwa, Mirissa)

Fiskebåtarna sprider ut sina nät på stranden i Hikkaduwa

Fyra tjejer var vi som åkte hit för sol och bad i februari-mars 2012. Det blev betydligt mer sol än bad då vågorna här ständigt var tsunamistora och bättre lämpade för surfing än simning. Från flygplatsen i Colombo tog vi taxi ner till vårt första hotell i Hikkaduwa. Det tog måånga timmar. Döm om vår förvåning, och viss irritation, när det på tillbakavägen visade sig att det fanns en motorväg som gjorde resan hälften så lång! Priset var det samma, plus en överkomlig motorvägstull på några tior. Inom städerna var det tuk-tuk som gällde som transport. Med pårökta lokala surfare i Hikkaduwa och i galen stadstrafik i kaotiska Colombo. Alltid spännande trafikupplevelser! Vi testade också båt, en flera timmar lång valsafari där vi såg massor av blåvalar, så nära båten att man nästan kunde ta på dem. De flesta ombord var dock däckade på grund av
Mindre strand och färre barer i Mirissa på sydkusten
lokala sjösjukepiller. Jag hade som tur var med mig svenska dito så höll mig vaken. Det mest sympatiska med dessa små orter på öns syd- och sydvästkust är att allt liv pågår på stranden. Här sitter man och äter alla måltider på någon mysig restaurang (jättegod mat med mycket vitlök) och här öppnar barer med musik upp på kvällen. Finns det något bättre än att dansa med sand mellan tårna? Bästa lösningen på skoskavsproblemet!
Åka tillbaka? Nja. Känns som ett ställe man (jag) har bockat av nu. Sri Lanka brukar kallas ”Indien light”. Nästa gång vill jag åka till riktiga Indien, där jag ännu inte har varit.

onsdag 3 juni 2020

Slovakien (Bratislava, Štrbské Pleso)

Regnet tornar upp sig över Bratislavas små turistkvarter.

Ensamresa till Slovakien blev förra sommarens enda utlandsresa. Wizzair till Wien och sedan bussen direkt över gränsen till nästa huvudstad: Bratislava. När man reser ensam är hotellen nästan ännu viktigare tycker jag. Skönt då med ett prisvärt land där man kan boka 4-stjärnigt rum utan att bli ruinerad. Radisson Blu mitt i Bratislava var perfekt. Kom fram mitt i natten så jag tror de tyckte synd om mig och uppgraderade till minisvit. Efter ett par dagar där blev det tåg upp till Štrbské Pleso i Tatrabergen och Hotel Panorama, en futuristisk skapelse som syntes från hela byn. Lätt att hitta hem! Åkte skidlift för första gången i mitt liv och klättrade sedan ytterligare några hundra meter upp. Fantastiska vyer och en bra pizzeria på toppen för att ytterligare förhöja upplevelsen. I denna by hölls delar av skid-vm både 1935 och 1970. Detta är verkligen en
Vacker promenad runt sjön i Štrbské Pleso. Till vänster skymtar
skidhopptorn och till höger coolt hotell, inte mitt.
perfekt utgångspunkt för friluftsaktiviteter. Utan vandringskängor och vindtät jacka känner man sig lätt malplacerad. Men det finns också många bra ställen att bara sitta i solen och äta eller dricka något gott. Det jag hann se av Slovakien på fem dagar gav ett mycket gott intryck. Lagom mycket folk överallt. Eller snarare, det kunde vara knökat med turister på en viss plats en viss tid, men en gata (eller ett berg) längre bort helt folktomt.
Åka tillbaka? Ja! Mysigt land med lagom stor huvudstad och massa häpnadsväckande vacker natur som jag gärna skulle se mer av.

tisdag 2 juni 2020

Singapore

Utanför portarna till Sri Mariamman, landets största hinduiska tempel

Detta var sista stoppet på min och Lilys långresa vårvintern 2011. Ni har redan hängt med till Hongkong, Australien och Nya Zeeland. Storstadspulsen här i Singapore var en perfekt avslutning. Shopping, mat eller livligt kroghäng, allt finns tillhanda dygnet runt, och som ryktet säger är allt skinande rent. Tidigare i år såg jag en dokumentär om hur Singapore med stor framgång bekämpat coronaspridning utan någon lockdown eller dylikt. Testning, information, kontroller och hygien, men fullt med folk på gatorna hela tiden. Ett så fantastiskt organiserat litet land. Man kände sig som en smutsig grottmänniska efter att ha sett dokumentären, och lite när man var där också. Alla är otroligt vänliga och effektiva, så man skäms ju om man råkar spilla eller något liknande.
Cool arkitektur överallt, som på denna bargata
Liksom Kuala Lumpur ligger denna lilla stat i den tropiska klimatzonen, och på marknaderna kunde man köpa t-shirts med tryck som beskrev de tre årstiderna i landet: ”Hett, varmt och j-ligt varmt”. Som tur var fungerar luftkonditioneringen (så klart) klanderfritt överallt, till och med på vissa uteserveringar. En annan facilitet var att kunna åka vattenskidor på en konstgjord sjö på vägen till flygplatsen. Något som Lily provade på på vägen hem.
Åka tillbaka? Här skulle jag kunna bo! Det är den optimala ”flygplatsstaden”, med den där internationella stämningen. Huvuddelen av invånarna är kineser, malajer eller indier men hela världen och de flesta religioner finns representerade.

måndag 1 juni 2020

Seychellerna (Praslin)

På väg hem från affären, typ. Detta var i alla fall vår "hemstrand"

Seychellerna, det dyra och exklusiva strandparadiset, men tack vare Tour Pacific lyckades vi hitta en mycket prisvärd paketresa till den näst största ön Praslin, en kort båt- eller flygfärd från huvudön och huvudorten Victoria. Miniflygplan dit som landar med oroväckande liten marginal till strandremsan, och guppig katamaranfärd på tillbakavägen. Hotellet bestod vid vår vistelse 2014 bara av tre bungalows samt reception där frukost ingick vid valfri tid varje morgon. Tvärs över gatan låg en vidsträckt strand utan folk. Blev livrädda när vi första dagen badade där och en man skrek på oss. ”Shit, det kanske är en privat strand” hann vi tänka, men det visade sig vara hotellets ägare som ville välkomna oss. Han höll på att bygga ut komplexet ner mot stranden till. Blev även bjudna på
Anse Georgette, vacker men svårtillgänglig, om man inte bodde
på hotellet vid den. Vi körde taxi plus bergsbestigning.
palmfruktssprit av hans son. Finns ingen större bebyggelse eller nöjesliv på den här ön. Äta gjorde vi främst på hotellets restaurang, och som tur var fanns det ett fullt utrustat kök i vår bungalow, annars hade det hela blivit en dyr historia då restaurangpriserna låg ungefär på svensk nivå. Utflykter till öns andra paradisstränder och till djungeln mitt på ön, med den kända dubbelkokosnöten och andra endemiska arter, var så klart obligatoriska.
Åka tillbaka? Ja, gärna. Nästa gång skulle jag vilja se mer av huvudön Mahé och kanske någon mer ö. Andra ö-utflykter hann vi tyvärr inte med då det kom skyfall våra sista dagar i landet. Det blev att hålla sig inne.